Roma slechts gelijk, Milan verliest

Maarten Vandenabeele
| 4 reacties

OP de eerste speeldag van de Serie A lieten de groten direct van hun pluimen. Nadat gisteren Inter al niet kon winnen, raakte AS Roma niet voorbij 10 Napolitanen. AC Milan verging het nog slechter: promovendus Bologna kwam winnen in San Siro.

Thuisploeg Roma was de eerste helft duidelijk de betere van Napoli. Vooral Aquilani (foto) leek in een begenadigde dag en het was de sierlijke middenvelder die de Giallorossi na 29 minuten verdiend op voorsprong bracht. De Rossi stuurde de bal de rechthoek in, waar Aquilani hem op de borst controleerde en in de vlucht voorbij Iezzo schoot: 1-0. Voor de pauze kregen de Romeinen nog enkele kansen om er 2-0 van te maken, maar o.a. Vucinic toonde zich niet scherp voor doel.
Na de pauze kwamen de bezoekers sterker voor de dag. Eerst besloot Lavezzi, na een weergaloze dribble, net voorlangs en net daarna kon Hamsik een voorzet van Gargano niet in doel verlengen. De reactie van Napoli leek een stille dood te sterven toen Santacroce na 9 minuten in de tweede helft met een tweede gele kaart moest inpakken, maar de bezoekers lieten het niet aan hun hart komen en maakten onmiddellijk na de rode kaart gelijk. Denis kopte in de zestien en Hamsik verlengde op de lat. De terugkerende bal werd vervolgens door de jonge Slovaak met een acrobatische omhaal toch over de doellijn getrapt: 1-1. Roma was van slag en de kon met een man meer weinig forceren. Doni moest daarentegen met een sterke reflex uitpakken op een inzet van Lavezzi. Kort voor tijd kon de ingevallen Menez zichzelf naar het heldendom en Roma naar de overwinning schieten, maar hij miste onbegrijpelijk.

AC Milan start het seizoen met een behoorlijk valse noot. Ronaldinho (foto) toonde direct dat hij er zin in had, maar de bezoekers speelden goed gegroepeerd en kwamen zelden in de problemen. Op een tegenprik rondde Di Vaio heerlijk af: 0-1 na 18 minuten. Op aangeven van Ronaldinho wist Ambrosini zijn ploeg nog te behouden voor een achterstand bij de pauze: zijn kopbaldoelpunt zorgde voor een 1-1 ruststand. In de tweede helft ging Milan op zoek naar de winnende treffer, maar Ronaldinho en de ingevallen Shevchenko misten opgelegde kansen. 11 minuten voor tijd deed Valiani San Siro verstommen: 1-2. De Rossoneri kwamen die klap niet meer te boven. Mudingayi, onzeker voor de wedstrijd, startte op de bank en viel na een uur in.

Torino opende het seizoen in stijl. In eigen huis ging nieuwkomer Lecce voor de bijl. Rosina scoorde op strafschop en Zanetti zorgde voor 2-0. In de tweede helft pikte Bianchi ook zijn doelpuntje mee: 3-0.

Chievo, de derde nieuwkomer, begon met een overwinning. Corradi bracht Reggina na 72 minuten wel op 0-1 via een strafschop, maar doelpunten van Marcolini, ook vanaf 11 meter, en Italiano stuurden de Amaranto met 0 punten terug naar Calabrië.

Lazio raakte na 31 minuten op achterstand bij Cagliari: Larrivey scoorde de 1-0. Die stand bleef op het bord tot de 62e minuut. Toen beging thuisspeler Lopez nogal ongelukkig hands in de zestien, maar de gevolgen waren zwaar voor de Rossoblu: Lopez kreeg rood en Zarate (foto) zette de strafschop om, 1-1. 10 minuten later scoorde Zarate opnieuw en via Foggia en Pandev werd het nog een klinkende overwinning voor de Biancocelesti.

Catania hield de 3 punten thuis tegen Genoa, waar Vanden Borre aan de aftrap kwam en na 76 minuten werd vervangen. Mascara scoorde het enige doelpunt na een uur spelen: 1-0.