Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Oscar Vankesbeeckstadion
Gerechtigheid in blessurtetijd
carol Vander Cruyssen

Een doelpunt van Raes in blessuretijd zorgde ervoor dat Racing Mechelen vrede moest nemen met een gelijkspel tegen Oudenaarde. In deze spannende openingsmatch in 3de A, zat het venijn duidelijk in de staart.

De wedstrijd begon met een minuut stilte, ter nagedachtenis van de in mei plots overleden voorzitter Edmond Phlips. Een mooi eerbetoon aan een sterke persoonlijkheid van het huidige Racing Mechelen.

De thuisploeg begon met een doelpunt voorsprong toen in de 3de minuut Wallez zich nogal knullig de bal liet ontfutselen door de sterk opzittende Mario Garcia. Zijn schot capriolleerde in de voeten van Calicchio en die deed voor wat hij bij Mechelen is gebleven: scoren met een plaatsballetje, binnenkant rechts naast Balcaen perfect in het hoekje. Onder een loden avondzon, vonden de bezoekers na deze koude douche hun draai niet op het middenveld. RCM plooide terug en probeerde op de counter de geboden ruimte optimaal te benutten. Vooral de technisch sterke en balvaste Garcia en Urueta waren een gesel voor de bezoekende verdediging. Rond het kwartier kwam Oudenaarde toch beter in de match, met een schuchter vluchtschot van Schamp en een afleggertje van Martens, tijdig onderschept door de stevige thuisverdediging. Aan de overkant redde Balcaen knap een poging van Casagolda en de rebound werd binnengekopt door Calicchio, maar deze stond bij het schot in positiebuitenspel, waardoor het feestje niet doorging. De thuisploeg drukte nu door en een zwaar schot van Urueta zoefde een metertje over. Ook een mooie poging van Garcia – vrijkappen en schieten – was een zelfde lot beschoren. De bezoekers werden dan de betere, maar gevaar leverde dat niet op… Tot Techel een prachtige voorzet verstuurde tot bij de hoog opverende Martens, die over Clepkens mooi binnenkopte, wat meteen een billijke ruststand was.

RCM kreeg vroeg in de 2de helft een uitgelezen kans op een nieuwe voorsprong, toen na een warrige fase strafschop werd geblazen na een lichte fout op Casagolda die vlot neerging. Calicchio wou zijn 2de doelpunt van de avond, maar Balcaen, die de gekwetste Malfait verving, stopte met brio deze strafschop. De rebound werd door Garcia nipt naast gekeild. Voor Mechelen was dit de 2de strafschopmisser op 4 dagen tijd. Oudenaarde kende dan weer zijn beter moment. Op een hoekschop kreeg de ingevallen Jesse Martens plots een enorme schietkans, maar hij schoot uit kansrijke positie hoog over. Na een periode van diverse wissels en enkele gele kaarten, maakte de thuisploeg zich op voor het slotoffensief. Balcaen duwde een schot van alweer Garcia in hoekschop. In de slotfase ontplofte de match dan volledig. De opzittende Schamp won zijn duel van zijn opponent Bouchanouni en werd door deze laatste duidelijk aan de trui getrokken. De thuisploeg hield het hart vast, maar de voor de rest uitstekende ref floot … overtreding van Scampi en gaf hem nog een gele kaart. Drama voor de bezoekers, want 30 seconden later werd Urueta in het straatje gestuurd en scoorde beheerst de 2-1. De consternatie bij de bezoekers sloeg om in furieus op zoek gaan naar de gelijkmaker. Op de counter kreeg Mechelen voldoende kansen om het af te maken, maar faalde telkens bij de laatste pass. In een prangende slotfase spijkerden de bezoekers de thuisploeg vast tegen eigen doel, met een resem hoekschoppen tot gevolg. Bij een daarvan in blessuretijd, volgde een eindeloos durende scrimmage en het zou uiteindelijk Tom Raes zijn die de gelijkmaker over de lijn duwde. Hiermee geschiedde dan toch gerechtigheid.