UEFA gaat bal met chip erin opnieuw testen

Mathias Dumarey
| 3 reacties
UEFA gaat bal met chip erin opnieuw testen
Foto: © SC

De Europese voetbalbond UEFA gaat komende donderdag opnieuw ballen testen met een chip erin verwerkt. Die zou moeten duidelijk maken of een bal al dan niet de doellijn gepasseerd is binnen het doelkader. Eerdere tests pakten niet zo goed uit.

Volgens het Duitse blad Kicker zouden nieuwe tests duidelijk gemaakt hebben dat de technologie wel op punt staat. Twee jaar geleden waren voor het eerst experimenten in jeugdwedstrijden van de UEFA, maar dat liep niet zoals gepland. Nu de ballen verder ontwikkeld zijn, is er ruimte om opnieuw te testen. Dat zou dan al nu donderdag gebeuren in de Europa League.

Oliver Braun, van de firma Cairos die in samenwerking met het sportmerk Adidas de bal produceerde, legt uit hoe alles in elkaar zit. "Eerst werkten we met signalen die via meedere satellieten werden doorgestraald. Nu doen we het met twee magnetische velden. Deze worden achter het doel geplaatst, op tien tot vijftien centimeter buiten het strafschopgebied. Als de bal de doellijn passeert, krijgen de scheidsrechter en zijn assistenten binnen de seconde 'goal' op hun horloge te zien."

"In tegenstelling tot vroeger richt de technologie zich nu enkel tot wat er zich op de doellijn afspeelt. Dat was met de satellieten anders, want toen werden er satellieten opgepikt van elders op het veld. Nu werkt het systeem honderd procent nauwkeurig. Spelers die met de bal speelden, voelden geen onderscheid tussen een bal met of zonder chip", aldus Braun.



Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties