Speeldag: 1/8 Finales
Stadion: Green Point Stadium
David Villa knalt Spanje naar kwartfinales
Bram Coenen

Spanje heeft zich vanavond dankzij een 1-0 zege tegen Portugal geplaatst voor de kwartfinales. David Villa zorgde voor het enige doelpunt van de avond.

Bij Spanje bracht bondscoach Vicente Del Bosque dezelfde elf tussen de lijnen als tegen Chili, dus opnieuw met het koningskoppel Fernando Torres-David Villa voorin. Carlos Queiroz bracht bij Portugal Simao en Hugo Almeida in de ploeg voor Danny en de geblesseerde Duda.

Spanje begon bijzonder furieus aan de wedstrijd en had al in de eerste minuut op voorsprong kunnen komen via Torres. Doelman Eduardo kon zijn schot nog net uit de rechterbenedenhoek halen. Nog geen minuut later kreeg Spanje opnieuw een uitstekende kans via Villa dit keer, maar opnieuw was Eduardo bij de zaak. En in de zesde minuut maakte Spanje aanspraak op een penalty toen Torres in het strafschopgebied werd neergehaald door Fabio Coentrao. De Argentijnse ref Hector Baldassi gaf echter geen krimp. Portugal stond in die openingsfase op flanellen benen, maar kon gaandeweg toch opnieuw het evenwicht herstellen. In de 21e minuut had Almeida in de rebound zelfs de score kunnen openen nadat Iker Casillas moeite had met een schot van Tiago. De goalie was echter net op tijd om de bal voor de neus van de instormende Almeida weg te boksen. Even later had Casillas opnieuw bijzonder veel moeite met een vrije trap van Cristiano Ronaldo vanop zo'n 40 meter. Portugal bleef komen en had vlak voor rust nog een uitstekende kans via Almeida, maar die kopte een voorzet van Raul Meireles voorlangs. Gerust werd er dus bij een logische gelijke stand.

De tweede helft begon met een festival aan foute passes en Del Bosque greep in met de inbreng van Fernando Llorente voor de moegestreden Torres. De spits van Athletic Bilbao had nog geen minuut na zijn invalbeurt de score kunnen openen, maar alweer redde Eduardo met een prachtige save de kopbal van de boomlange spits. Spanje was opnieuw gelanceerd en nog in dezelfde minuut zorgde Villa voor nieuwe dreiging. Zijn schot likte de paal. Een goal hing in de lucht en 2 minuten later was het ook zover. Na een knappe combinatie door het centrum zette Xavi Villa voor doel met een knap hakje. De spits stuitte eerst nog op Eduardo, maar in de rebound kon hij de bal hoog in doel stiften. Spanje wou snel voor de beslissing zorgen en had die bijna beet zo'n 20 minuten voor tijd wanneer Sergio Ramos met links kon uithalen. Wie anders dan bijzonder sterk keepende Eduardo hield hem opnieuw van een goal. Queiroz probeerde de situatie nog te keren met de inbreng van Liedson en Bruno Mendes voor Simao en Pepe, maar een echt slotoffensief van Portugal kwam er niet meer. In de slotfase viel het zelfs nog met 10 na een rode kaart voor Ricardo Costa, die een elleboogstoot gaf aan Joan Capdevila.

Spanje stoot zo door naar de kwartfinales, waar het Paraguay partij zal geven. Voor Portugal zit het tornooi er na een matige prestatie op. Het mag bovendien doelman Eduardo danken dat het bij 1-0 bleef.