Wisselend succes voor Afrikaanse toplanden

Anthony Van der Planken
| 6 reacties

De Afrikaanse toplanden zijn met wisselend succes gestart aan de kwalificatiecampagne voor de Afrika Cup 2012.

Ivoorkust, traditioneel een favoriet voor de eindzege op het Afrikaanse landentoernooi, begon zijn kwalificatiestrijd met een vlotte zege tegen Rwanda. Het werd 3-0. Na twintig minuten stond het al 2-0 dankzij doelpunten van Yaya Touré en Salomon Kalou. Emmanuel Eboué zorgde op slag van rust voor de derde en laatste treffer. François Zahoui begint dus met een zege aan zijn avontuur als Ivoriaans bondscoach.

Ook Kameroen begon met een makkelijke overwinning op het veld van Mauritius. Samuel Eto'o lag met twee doelpunten aan de basis van de overwinning. Choupo-Moting zorgde voor de geruststellende derde treffer. Mauritius scoorde onderweg nog tegen via Bru.

Zuid-Afrika nam thuis vlot afstand van Niger. Mphela en Parker zorgden voor een 2-0-overwinning.

In Groep D viel wel een verrassing te noteren. WK-ganger Algerije geraakte thuis niet voorbij Tanzania. De bezoekers kwamen zelfs op voorsprong via Tegete, maar Guedioura stelde op slag van rust gelijk met een prachtige treffer. Onvoldoende vond bondscoach Saadane, die prompt zijn ontslag indiende.

Ook Tunesië stelde teleur. Het gaf thuis een 2-0 voorsprong weg tegen Malawi. Jemâa leek Tunesië een makkelijke avond te bezorgen met twee doelpunten in het eerste halfuur, maar Msowoya en Kanyenda zetten toch nog een domper op de feestvreugde.

Marokko ten slotte geraakte thuis niet voorbij de Centraal-Afrikaanse Republiek. Eric Gerets heeft binnenkort dus flink wat werk voor de boeg als hij er het roer overneemt.