Competitie: EK Kwalificatie
Speeldag: Speeldag 2
Belgen na knotsgekke tweede helft onderuit tegen Turkije
Bram Coenen

België heeft vanavond in Istanbul een 3-2 nederlaag geleden tegen Turkije. De Rode Duivels gingen nog wel met een voorsprong de rust in, maar gingen na een knotsgekke tweede helft alsnog met 3-2 de boot in.

Georges Leekens voerde in de Belgische basiself zoals verwacht één wijziging door ten opzichte van de wedstrijd tegen Duitsland. Guillaume Gillet kwam op het middenveld in de ploeg ten nadele van Eden Hazard. Bij de Turken verrassend genoeg geen Nihat Kahveci en Semih Sentürk in de basis. Inan Selcuk en Tuncay Sanli waren hun vervangers.

Weinig druk in openingsfase

De vooraf gevreesde Turkse druk in het openingskwartier bleef uit voor de Rode Duivels. Het was zelfs België dat voor de eerste dreiging zorgde via Jan Vertonghen, wiens afstandsschot de nodig moeite veroorzaakte voor keeper Onur Kivrak. Turkije tikte de bal aardig rond, maar had moeite om kansen te creëren. De enige echt grote kans voor de Turken in de eerste helft kwam er net na het openingskwartier. Arda Turan zette vanop links knap voor tot bij de volledig vrijstaande Tuncay. De spits van Stoke City miste in de rug van Vincent Kompany echter onbegrijpelijk. Ook nadien ging de meeste dreiging van Turkse kant van Arda uit, maar telkens stond er wel een Rode Duivel op de juiste plaats om onheil te voorkomen.

De revanche van Big Dan

België kwam gaandeweg beter in zijn spel en kwam net voor het halfuur zelfs op voorsprong via de gecontesteerde Daniel Van Buyten. De verdediger torende hoog boven zijn bewaker uit en kopte een hoekschop van Toby Alderweireld staalhard in doel. België was gelanceerd en kreeg wat later zelfs dé kans op de 0-2. Gillet knalde een voorzet van Marouane Fellaini echter op een Turks been en wat later kopte diezelfde Gillet op de paal. De Rode Duivels hielden verder makkelijk stand en gingen met een kleine voorsprong de rust in.

Bij de start van de tweede helft bracht Guus Hiddink dan toch Sentürk in voor Inan. Nog geen drie minuten na rust was het al prijs voor Turkije. Ismail Köybasi bracht de bal vanop links voor doel tot bij de vrijstaande Hamit Altintop. Die besloot eerst nog op Logan Bailly, maar in de rebound was het wel raak voor de middenvelder. België was even van slag, maar wist zich nadien toch aardig te herstellen. Bij de Duivels kwam Kevin Mirallas voorin Moussa Dembele aflossen.

Knotsgekke 5 minuten

Net na die wissel moesten de Belgen met 10 verder na een tweede gele kaart voor Kompany, die Altintop neerschopte. Nog geen minuut na die rode kaart incasseerden de Belgen een tweede uppercut wanneer Vertonghen over een voorzet vanop rechts trapte, zodat de vrijstaande Sentürk makkelijk de 2-1 kon binnen schuiven. België leek van slag, maar kwam 3 minuten later toch opnieuw op gelijke hoogte wanneer Avrak onder een voorzet ging en Romelu Lukaku tot bij Van Buyten kon koppen. Die aarzelde niet en kopte in een leeg doel de gelijkmaker binnen.

Voor België kwam het erop aan stand te houden, maar zo'n 10 minuten voor tijd kwamen de Turken toch opnieuw op voorsprong. Arda haalde redelijk slap uit, maar via het been van Fellaini ging de bal toch voorbije een kansloze Bailly in doel. Leekens probeerde nog wel in te grijpen met de inbreng van Hazard, maar het vat van de Duivels was af. België staat zo na 2 matchen nog steeds met 0 punten, EK-kwalificatie dreigt nu al een hopeloze opdracht te worden.