Ajax op eigen veld onderuit, Twente en AZ winnen

Ajax heeft op de 8ste speeldag in de eredivisie zijn eerste nederlaag van het seizoen opgelopen. In de Arena werd het 1-2 tegen FC Utrecht.

Het was pas de derde zege van FC Utrecht in Amsterdam in 41 duels. Ajax ontsnapte in de allereerste minuten al maar stond voor het kwartier toch 0-2 achter na twee strafschoppen van Ricky Van Wolfswinkel (foto). Eerst maakte Suarez hands, daarna beging Enoh een overtreding.

De Amsterdammers namen daarna de wedstrijd in handen, maar zonder echt te dreigen of Utrecht het moeilijk te maken. Pas in de extra tijd schoot De Jong met een schitterende knal de aansluitingstreffer op het bord, maar die kwam uiteraard te laat. Alderweireld werd aan de pauze gewisseld. Vertonghen speelde de hele partij. Dries Mertens speelde 63 minuten bij Utrecht, Wuytens de volle 90.

FC Twente won in eigen huis de topper tegen FC Groningen, dat daarmee zijn eerste nederlaag van het seizoen lijdt. Via Granqvist kwamen de bezoekers nog 0-1 voor vanop de stip maar twee minuten later stond het al gelijk via Bryan Ruiz.

Via opnieuw Ruiz en Janko liepen de Tukkers 3-1 uit. Matavz prikte nog tegen maar in de 88ste minuut besliste Theo Janssen de partij: 4-2 in het voordeel van FC Twente.

AZ won (2-1) thuis van Heracles, daarmee klopte trainer Gertjan Verbeek zijn ex-ploeg uit Almelo. Feyenoord kwam opnieuw niet verder dan een gelijkspel: 1-1 bij De Graafschap. ADO Den Haag op zijn beurt behaalde knap een puntje bij sc Heerenveen (0-0) en blijft in de subtop van het klassement.