Speeldag: Speeldag 17
Stadion: Nou Camp Barcelona
Barcelona boekt moeizame zege tegen Levante
Maarten Van Bever

Barcelona is het nieuwe kalenderjaar begonnen met een nipte 2-1 overwinning tegen Levante. Pedro maakte beide doelpunten. Door de zege loopt Barcelona vijf punten uit op Real Madrid, dat morgen nog op Getafe speelt.

Barcelona, dat zonder Messi aantrad, domineerde de wedstrijd, maar beet zich lange tijd de tanden stuk op de stugge verdediging van de bezoekers. Met een schitterende redding verhinderde doelman Manuel Reina in de zevende minuut een poging van Andrés Iniesta. Vervolgens probeerden David Villa, Bojan Krkic en Dani Alves de ban te breken, maar tevergeefs.

Levante beperkte zich niet uitsluitend tot verdedigen, maar brak af en toe uit met een counter. Zo diende Valdés een schot van Rafa Jordá uit het doel te keren en ontsnapte Barcelona toen Eric Abidal in het strafschopgebied een overtreding op Juanlu beging.

Net na rust was het dan toch raak voor Barça. Pedro kreeg het leer door Dani Alves toegespeeld en tikte de 1-0 binnen. Zo’n tien minuten later diepte Pedro de score uit. Opnieuw op aangeven van Dani Alves plaatste hij de bal keurig in de linkerhoek: 2-0. De Spaanse international bracht zo zijn totaal dit seizoen op acht goals.

Toch deed Levante Barcelona nog tien minuten bibberen na een prachtige aansluitingstreffer van de invallers Valdo en Stuani. Valdo leverde de perfecte assist en de Uruguayaan Stuani joeg de bal met een fraaie volley in de verste hoek. 2-1, meteen ook de einduitslag.

Barça boekte al zijn elfde zege op rij in de Primera Division. Na de match werd draaischijf Xavi in de bloemetjes gezet. Met zijn 549ste wedstrijd voor Barça evenaarde de pas 30-jarige Xavi het clubrecord van Migueli.