Duitse machine doorprikt Belgische EK-droom
Fabian Morren

De Rode Duivels hebben niet voor een stunt kunnen zorgen in Duitsland. De Belgen verloren kansloos in Duitsland. Azerbeidzjan kon ook niet voor een mirakel zorgen in Turkije en zo zijn de Duivels uitgeschakeld voor het EK.

Fabian Morren en Johan Walckiers in Düsseldorf

Georges Leekens koos ervoor om Dries Mertens op de bank te houden. Moussa Dembélé bleef in het elftal staan, maar niet diep in de spits zoals hier en daar om werd geroepen. Het was Marvin Ogunjimi die De Camargo verving. De Genkse spits liet tijden de wedstrijd nogmaals zien totaal uit vorm te zijn. Overigens speelde ook Eden Hazard niet zijn beste wedstrijd. De Belgen werden door de Duitsers gewogen en te licht bevonden.

Het leek in het eerste kwartier wel op een thuiswedstrijd voor de Rode Duivels. De 5.000 meegereisde Belgische fans schreeuwden de formatie van Georges Leekens letterlijk naar voren. De Duivels dwongen meteen ook enkele hoekschoppen af, maar deden daar te weinig mee. Tot grote kansen leidden de eerste aanvalsgolven van de Belgen overigens nooit. Verder dan een afstandsschot van Kompany kwamen de Belgen eigenlijk niet. Toch leefde het gevoel dat er vandaag meer inzat. Dat is echter buiten de grillige Duitsers gerekend. Na een kwartier herstelde het thuisland het evenwicht en in enkele minuten tijd mocht Mignolet zich twee keer omdraaien.

Een eerste keer redde de doelman van Sunderland nog uitstekend. Na een foute interceptie van Kompany kon Gomez profiteren. Mignolet redde met het been. Bij de hoekschop daarop was het toch raak. De bal kwam bij Mesut Özil en de middenvelder van Real Madrid poeierde het leer heerlijk via de onderkant van de lat binnen. Enkele minuten later was het weer Duitse bingo. Ditmaal begon het bij een hoekschop van Hazard die werd weggebokst.

Geen kans
De omschakeling van Duitsland is bekend, maar blijkbaar nog niet voldoende bij de Belgen. Schürrle omspeelde Mignolet en legde de 2-0 in het mandje. België was voor rust één keer echt gevaarlijk. De kans was voor Vertonghen, maar zijn afgeweken schot ging rakelings naast. Aan de overkant had ook Gomez nog voor rust het licht al helemaal kunnen uitdoen. Opnieuw Mignolet verhinderde grotere schade.

Helaas voor de Duivels viel het derde doelpunt kort na rust wel. Leekens wilde er nochtans nog wat van maken in de tweede helft. Hij bracht Lukaku voor een bleke Ogunjimi, maar de enthousiaste eerste minuten van de tweede helft werden afgestraft door Gomez. Opnieuw zag het verdedigend werk van Kompany er niet helemaal goed uit. Nadien voetbalde Duitsland de wedstrijd volwassen uit. De Belgische hoop lag op dat moment al lang bij Azerbeidzjan. Toen echter daar Turkije scoorde, was de hoop weg en het EK gaan vliegen. Vijf minuten voor affluiten milderde Fellaini nog tot 3-1. Verder kwamen de Belgen niet meer.