ajaAjax
vvvVVV-Venlo
1-0
2-0
Datum: 02/05/2012 20:00
Competitie: Nederlandse Eredivisie
Speeldag: Speeldag 33
Stadion: Amsterdam ArenA
Ajax volgt zichzelf op als landskampioen
Tomas Taecke
| 0 reacties
Ajax volgt zichzelf op als landskampioen
Foto: © SC

Ajax heeft in stijl zijn 31ste Schaal veroverd. Gesteund door een ontketende aanhang walsten de Amsterdammers over VVV richting een nieuwe landstitel (2-0).

Tomas Taecke in Amsterdam

Eén punt tegen laagvlieger VVV volstond voor Ajax en het Belgische duo Alderweireld-Vertonghen om de 31ste landstitel binnen te halen. Frank De Boer bracht Ebecilio in de plaats van de geblesseerde Boerrigter maar wijzigde verder niets aan zijn succesvolle basiself. Officieel hadden de Amsterdammers nog één punt nodig om mathematisch zeker te zijn van het landskampioenschap, maar door het uiterst gunstige doelsaldo werd de 31ste Schaal na de zege in Enschede vorige zondag eigenlijk al een beetje gevierd.

Vanaf de eerste minuut ging de uitverkochte ArenA als één man achter Ajax staan. De Amsterdammers doken meteen op voor het doel van Gentenaar, die een schot van Eriksen zag overgaan. Na zeven minuten liet één van onze landgenoten zich meteen opmerken. Vertonghen nam de bal op de slof en knalde tegen de verste paal. Bij de volgende aanvalsgolf was het toch raak. Siem De Jong werkte de bal in de kluts voorbij de Venlo-doelman tegen de touwen (1-0).

Vertrekkende Vertonghen etaleert zijn klasse

VVV had helemaal niets in te brengen tegen de ontketende thuisploeg. Frank De Boer wou zijn ploeg in stijl het kampioenschap zien binnenrijven, een boodschap die duidelijk niet in dovemansoren was gevallen. Jan Vertonghen ging nogmaals zijn kans vanop 20 meter, maar ook de harde vrijschop strandde wederom tegen de paal. Pech voor de Rode Duivel, die vastberaden was om in schoonheid afscheid te nemen van de ArenA. De zo goed als zeker vertrekkende verdediger heerste in de centrale as van het veld.

Net toen de storm even ging liggen, pakte doelpuntenmaker De Jong uit met een heerlijke actie. Na aangeven van Blind draaide hij subliem voorbij zijn tegenstander, enkel de afwerking bleef uit. Hoewel Ajax zijn tegenstander nauwelijks aan de bal liet, bleven de huizenhoge kansen toch een beetje uit. De Limburgers fungeerden als sparringpartner in een galawedstrijd, enkel Wildschut kon Vermeer vlak voor de pauze eens aan het werk zetten.

VVV legt ontketend Ajax niets in de weg

Na de pauze nam Ajax wat gas terug, toch was VVV niet bij machte de aanstaande kampioen in verlegenheid te brengen. Na een stevig schot van Aissati op de vuisten van Gentenaar, wist opnieuw De Jong de bezoekende doelman wel te verslaan (2-0). Voor zover dit nog niet het geval was, verzekerde Ajax zich op het uur zo goed als zeker van de 31ste Schaal. Alderweireld ruimde vervolgens plaats voor de afscheidnemende Ooijer, die van Frank De Boer een halfuur speelgelegenheid kreeg.

De andere invaller, Kolbeinn Sigthorsson, kopte bij zijn eerste balcontact meteen tegen de dwarsligger. Bij de daaropvolgende hoekschop dwong hij Gentenaar -  opnieuw met het hoofd - tot een wereldredding. Vertonghen probeerde even later het onmogelijke: zijn lob vanop vijftig meter belandde maar net over het doel van de VVV-doelman. Nwofor trapte nog eens recht op Vermeer, maar verder kwamen de bezoekers niet meer. Ajax nam op zijn beurt vrede met de 2-0-zege.

Ajax kampioen na dertien zeges op rij

De uitgelaten Ajaxfans telden de minuten af richting de 31ste Schaal. Na een donkere periode in de clubgeschiedenis kroonde Ajax zich voor de tweede opeenvolgende keer tot landskampioen van Nederland. De ArenA ontplofte volledig, Amsterdam was klaar voor een lange nacht vol feestgedruis. Nog meer dan alle andere Ajacieden werd Jan Vertonghen door de aanhang op handen gedragen. De centrale verdediger vertrekt straks hoogstwaarschijnlijk naar het buitenland, waardoor hij woensdagavond mogelijk zijn laatste wedstrijd in de ArenA heeft gespeeld.

Herbeleef Ajax - VVV-Venlo