Speeldag: Speeldag 10
Stadion: Old Trafford
Manchester United behoudt drie punten tegen zwak Arsenal
Koen Schaaphok

Manchester United heeft zaterdag de topper tegen Arsenal op Old Trafford met 2-1 gewonnen. De troepen van Sir Alex Ferguson presenteerden zich duidelijk als de betere ploeg. Rode Duivel Thomas Vermaelen maakte met twee beslissende fouten een slechte beurt.

Het duel stond grotendeels in het teken van de ontmoeting tussen Manchester United-spits Robin Van Persie en zijn ex-ploeg Arsenal. De Nederlander vertrok in de zomer bij Arsenal naar rivaal Manchester United en dat zinde de supporters duidelijk niet. Het was dan ook de vraag hoe de aanvaller hiermee zou omgaan.

Waar Van Persie vorig seizoen nog met 8-2 ten onder ging in Manchester, stond de international deze keer zelf aan het kanon namens de Mancunians. Na amper drie minuten schoot de spits in de verste hoek binnen, na een fout van Thomas Vermaelen die daarbij zijn tegenspeler kwijtraakte. Om het respect voor zijn ex-club te bewaren, vierde de ex-Gunner zijn doelpunt sereen.

Gemiste penalty

Arsenal kon maar weinig klaarmaken gedurende de eerste helft. De laatste 10 minuten voor de rust probeerde het collectief van Arsene Wenger wat meer, maar kon geen treffer produceren. Vlak voor rust kreeg Robin Van Persie een penalty toegekend maar hij had geen zin in een hoofdrol voor zijn club en liet de strafschop aan Wayne Rooney. De Engelsman miste.

Spannende slotfase

De tweede helft begon opnieuw als speelbal van United. Opnieuw maakte Vermaelen een pijnlijke fout op Van Persie die kon voorzetten op Valencia maar die verprutste de kans. Uiteindelijk viel alsnog de tweede goal voor de thuisploeg. Midden in een blunderende Arsenal-verdediging kon Patrice Evra binnenkoppen. Twee minuten later leek het na een rode kaart voor Jack Wilshere helemaal over en uit. Toch vielen er in blessuretijd nog enkele grote kansen voor Arsenal. Giroud trapte een mooie mogelijkheid recht op doelman De Gea maar even later kapte Santi Cazorla zich knap vrij in de zestien en deed zo wat terug namens Arsenal.

Arsenal kan zo opnieuw niet winnen in Manchester en Chelsea voelt de hete adem van Manchester United in de nek. Chelsea kan, mits een overwinning op Swansea City, haar voorsprong behouden. Manchester City kan opnieuw naast United komen te staan als ze kunnen winnen van promovendus West Ham.