Speeldag: Speeldag 16
Stadion: City of Manchester Stadium
United wint derby dankzij late goal van Persie
Sander De Graeve

Manchester United won de derby tegen City met 2-3 na een regelrechte thriller. Robin van Persie scoorde in de 92e minuut de winning goal nadat zijn vrije trap afweek op het been van Nasri. United staat nu zes punten voor op hun rivalen in de Premier League.

City begon sterk aan de wedstrijd en had het meeste balbezit. In de zone van de waarheid hield United de boel echter goed gesloten. De troepen van Sir Alex Ferguson waren vooral gevaarlijk op de counter. Rooney opende de score op zo'n counter. Van Persie verraste Kompany met een borstpass. Rooney raakte aan het eind van de actie de bal maar half. Toch ging zijn poging aan een slakkengangetje net naast de eerste paal binnen. Hart stond op het verkeerde been.

Kompany moest vlak na die goal geblesseerd naar de kant. In zijn plaats kwam Kolo Touré. De broer van Yaya Touré zag er niet goed uit bij de tweede goal. Hij gaf Rooney te veel vrijheid en die kon zijn tweede van de avond maken. City ging zo met een 0-2 achterstand de rust in.

Comeback City

Na de rust moest Ferguson al snel een geblesseerde Evans vervangen door Smalling. Mancini haalde een bleke Balotelli naar de kant voor Tévez. De Argentijn lag meteen aan de basis van de eerste goal van City. Hij schoot hard op Hart. De doelman kon de bal moeilijk verwerken en via enkele caramboles kwam de bal bij Yaya Touré. Die schoof de bal rustig in de onderste hoek.

De ban was gebroken voor City dat even voor tijd op gelijke hoogte kwam via Zabaleta. Hij knalde een corner van opnieuw Tévez hard en laag van aan de rand van de zestien binnen. The Citizens leken minstens een punt thuis te houden maar dat was buiten van Persie gerekend. In de 92e minuut mocht The Flying Dutchman aantreden voor een vrije trap. Nasri verlengde de bal ongelukkig in de verste hoek binnen. Hart was kansloos.

United neemt na de zege zes punten afstand van City dat tweede blijft in de stand ondanks het verlies.