andAnderlecht
cluClub Brugge
Datum: 14/04/2013 18:00
Competitie: Play-off 1
Speeldag: Speeldag 3
Stadion: Lotto Park
Anderlecht recht de rug tegen Club
Anderlecht recht de rug tegen Club
Foto: © SC

Een wedstrijd waar alles in zat. Anderlecht heeft een uur met tien man gespeeld. Na een desastreuze eerste helft voor de Brusselaars was daar in de tweede echter niets meer van te merken. Mbokani maakte de treffer van Bacca ongedaan en ook Club eindigde nog met tien.

John van den Brom maakte zondag een duidelijk statement: Milan Jovanovic en Demy de Zeeuw betaalden het gelag voor hun mindere prestaties en belandden op de bank. Jongelingen Praet en Bruno kregen weer het vertrouwen en Matias Suarez mocht vanop zijn linkerflank gaan acteren. Mbokani stond natuurlijk onmiddellijk weer in de basis. 

Ook Garido moest - noodgedwongen - wijzigen. Stenman was grieperig en werd vervangen door De Bock, Donk werd ook een rijtje teruggetrokken, Vazquez keerde terug uit schorsing en kreeg natuurlijk zijn basisplaats terug. Twee ploegen die moesten winnen en dus deze keer geen slot op de deur. Het spel ging snel heen en weer, maar de twee heren trainers hadden dan ook hetzelfde plannetje: hoog storen om de opbouw van achteren te belemmeren, maar Club voerde dat tactisch plannetje veel beter uit.

Odoi: own-goal en rood

De bezoekers haalden de bovenhand, mede omdat Vazquez en Vadis het middenveld beheersten en paars-wit geen antwoord vond op de vrije rol van Gudjohnsen. Bij Anderlecht ging de verdediging dan ook nog aan het flateren: Kouyate trapte finaal naast een voorzet en daardoor kon Bacca alleen voor doel komen, maar Proto stond pal. 

Even later ging Kouyate echter weer naast de bal en Bacca kwam opnieuw alleen voor Proto. Odoi probeerde nog de bal uit de voeten van de Colombiaan te tacklen, maar duwde daardoor het leer in eigen doel. En nog geen minuut later had Lestienne al bijna de 0-2 kunnen en moeten aantekenen, maar met zijn mindere rechter geraakte hij niet voorbij Proto.

Bacca was echter de echte kwelgeest voor de Brusselse verdediging. Constant op randje buitenspel spelend liep de topschutter er door als een mes door boter. Bij de volgende fase tikte Odoi de doorgebroken aanvaller aan en hop: rood voor de rechtsachter. Een verschrikkelijk openingshalfuur voor de thuisploeg. De mankende Praet werd dan ook geslachtofferd voor Wasilewski.

Donk ontsnapt aan rood en penalty

Van den Brom moest improviseren en haalde Suarez (niet in de match) naar de kant en De Sutter er in. Twee spitsen dus en dat rendeerde bijna onmiddellijk: De Sutter kopte door en Mbokani snoepte de bal af van Donk die aan de noodrem ging hangen. Verbist zag deze keer wel geen penalty en dus ook geen rode kaart voor de verdediger. Volgende fase: weer doorkoppen van De Sutter en Mbokani zette de bal naast alleen voor Kujovic.

Anderlecht speelde veel beter dan in de eerste helft, maar ontsnapte wel aan de 0-2 nadat Proto een schot van Lestienne door de handen liet glippen, maar ook tegen de paal zag belanden. De Sutter werd met zijn invalbeurt ook de beste man op het veld. Met een subtiel hakje creëerde hij een kans voor zichzelf, maar besloot op Kujovic. Bij de daaropvolgende hoekschop nam Mbokani zelf revanche door al vallend de 1-1 op het bord te koppen.

De tien van paars-wit trokken alle registers open en Club kwam er bijna niet meer aan te pas. Een metamorfose zoals we er nog maar weinig zagen. Anderlecht ontwikkelde power play en De Bock ondervond aan de lijve dat het niet slim is om in de weg te gaan lopen als je al geel hebt: rood en de numerieke meerderheid was ook weg. Anderlecht had via Kouyate en De Zeeuw nog twee goeie kansen, maar scoren zat er niet meer in. De bewogen topper eindigde op 1-1. Anderlecht blijft eerste, maar met een 2 op 9 zijn ze waarschijnlijk wel niet tevreden. Club ontsnapte in de tweede helft.

Opstellingen

Anderlecht Anderlecht

  Speler G Beoordeel
Proto Silvio 90' -
Odoi Denis  90' -
Kouyate Cheikhou 90' -
Nuytinck Bram 90' -
Deschacht Olivier 90' -
Biglia Lucas A 90' -
Kljestan Sacha   90' -
Praet Dennis 38' -
Bruno Massimo 71' -
Suarez Matías 45' -
Mbokani Dieumerci 90' -
  Bank G Beoordeel
Kaminski Thomas -  
Safari Behrang -  
Jovanovic Milan -  
Iakovenko Oleksandr -  
Wasilewski Marcin 52' -
De Sutter Tom 45' -
De Zeeuw Demy 19' -

Club Brugge Club Brugge

  Speler G Beoordeel
Kujovic Vladan 90' -
Meunier Thomas 90' -
Duarte Óscar 90' -
Donk Ryan 90' -
De Bock Laurens     90' -
Odjidja Vadis   90' -
Jørgensen Jesper 65' -
Vazquez Victor 83' -
Bacca Carlos 90' -
Lestienne Maxime 90' -
Gudjohnsen Eidur 72' -
  Bank G Beoordeel
Jorgacevic Bojan -  
Høgli Tom -  
Hoefkens Carl -  
Adu Enoch Kofi -  
Refaelov Lior 25' -
Trickovski Ivan 18' -
Stenman Fredrik 7'  
Herbeleef Anderlecht - Club Brugge

Vooraf