Datum: 15/06/2014 18:00
Competitie: WK
Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Estadio Nacional
Traag Zwitserland komt met de schrik vrij tegen Ecuador
Traag Zwitserland komt met de schrik vrij tegen Ecuador
Foto: © Photonews

Zwitserland en Ecuador hebben in de openingswedstrijd van groep E geen geweldige wedstrijd op de mat gebracht. Het leek een gelijkspel te gaan worden, maar in de slotfase werd het alsnog 2-1 voor de Zwitsers. Drie nuttige punten, ook al was het niet van harte.

Door Aernout Van Lindt

Zwitserland wilde het WK 2010 uitwissen en eindelijk met deze gouden generatie resultaten boeken op de eindstrijd van een WK. De kwartfinale is het doel van de troepen van Hitzfeld, maar dan moest het om te beginnen wel de eerste match winnen van Ecuador.

De Ecuadorianen hebben - na het overlijden van een van hun sterkhouders Benitez vorig jaar - ook een extra reden om te schitteren op een eindstrijd van het WK. Opvallend: vele tribunes waren half leeg bij het begin van de wedstrijd, omdat er door een probleem met de ticketing duizenden mensen nog door de controles moesten: een vreemde situatie.

Zwitserse kaas met gaatjes

Veel misten zij die pas na een kwartier het stadion konden betreden echter niet, want naast wat balverlies en slordigheden werd er nauwelijks gevoetbald. Zwitserland traag en nonchalant, Ecuador nauwelijks voetballend.

De eerste dreiging was van de Zwitsers: Stocker, Shaqiri en vooral een bedrijvige Lichtsteiner kwamen steeds vaker opzetten, maar een graaiende doelman van Ecuador had al bij al weinig werk. Aan de overkant was het meteen wel raak: Enner Valencia mocht een vrije trap helemaal vrij binnenkoppen. Waar waren de Zwitsers bij die fase?

Gouden Wissels

De Zwitsers gingen daarna op zoek naar de gelijkmaker. Veel druk, maar weinig echte kansen. Na de rust was het wél snel prijs: invaller Mehmedi kon al snel na de koffie de 1-1 tegen de touwen koppen.

De Ecuadoriaanse verdediging leek in de leer te zijn gegaan bij de Zwitsers, want ook zij waren helemaal afwezig bij die actie. En Zwitserland stoomde even door, terwijl de Ecuadorianen al lang blij leken met een punt. Kraken, maar niet breken - ook al werd Drmic onterecht afgefloten voor buitenspel toen hij de 2-1 maakte, want Xhaka raakte de bal niet.

Venijn in de staart

We leken zo op weg naar een gelijkspel, maar in de absolute slotfase was het dan toch nog prijs voor de Zwitsers. Arroyo had dé kans om Ecuador de zege te bezorgen, maar hij liet de bal slippen. Op de counter zorgde Behrami er ondanks een tackle op hem voor dat hij de bal bij Rodriguez kreeg. Die zette prima voor, waardoor Seferovic - ook al een invaller - de drie punten veilig wist te stellen voor de Zwitsers.

Een al bij al verdiende zege zo voor de Zwitsers, al speelde het absoluut geen sterke wedstrijd. De drie punten zorgen er wel voor dat ze met een gerust gemoed aan match twee tegen Frankrijk mogen beginnen.

Opstellingen

Zwitserland Zwitserland

  Speler G Beoordeel
Benaglio Diego 90' -
Lichtsteiner Stephan 90' -
Djourou Johan   90' -
Von Bergen Steve 90' -
Rodriguez Ricardo A A 90' -
Behrami Valon 90' -
Xhaka Granit 90' -
Inler Gƶkhan 90' -
Shaqiri Xherdan 90' -
Drmic Josip 76' -
Stocker Valentin 45' -
  Bank G Beoordeel
Mehmedi Admir āš½ 45' -
Seferovic Haris āš½ 14' -
Barnetta Tranquillo -  
Lang Michael -  
Dzemaili Blerim -  
Senderos Philippe -  
Fernandes Gelson -  
BĆ¼rki Roman -  
Gavranovic Mario -  
Sommer Yann -  
SchƤr Fabian -  
Ziegler Reto -  

Ecuador Ecuador

  Speler G Beoordeel
DomĆ­nguez CarabalĆ­ Alexander 90' -
Paredes Juan Carlos   90' -
Guagua Tamayo Jorge Daniel 90' -
Erazo Fricson Rafael 90' -
AyovĆ­ Corozo Walter Orlando A 90' -
Valencia Antonio 90' -
Gruezo Arboleda Carlos Armando 90' -
Noboa Christian 90' -
Jefferson Montero 77' -
Caicedo Felipe 70' -
Valencia Lastra Enner Remberto āš½ 90' -
  Bank G Beoordeel
Arroyo Michael 20' -
Rojas Mendoza Joao Robin 13' -
Ayovi Corozo Jaime Javier -  
MartĆ­nez Tenorio Fidel Francisco -  
Saritama Padilla Luis Fernando -  
Bagui Angulo Oscar Dalmiro -  
Achilier Zurita Gabriel Eduardo -  
MĆ©ndez Edison Vicente -  
Ibarra Mina Alex Renato -  
Banguera Valdiviezo Maximo Orlando -  
Bone Sanchez Adrian Javier -  
Herbeleef Zwitserland - Ecuador

Vooraf