Analyse Kroniek van een aangekondigd ontslag: Rafa Benitez

Caroline Tonnelier
| 17 reacties
Kroniek van een aangekondigd ontslag: Rafa Benitez
Foto: © photonews

Het was al lang niet meer de vraag of Rafa Benitez zijn ontslag zou krijgen bij Real Madrid, maar wel wanneer. Zoals het ook niet meer de vraag was of Zidane trainer zou worden, maar wel wanneer.

Intussen zijn de knopen doorgehakt. Het ontslag van Rafa Benitez werd maandagavond officieel aangekondigd door Real Madrid. Meteen werd ook zijn vervanger aangekondigd: Zinédine Zidane neemt onmiddellijk over. 

Droom werd nachtmerrie

Rafa Benitez had eigenlijk nooit een kans bij Real Madrid. Hij werd binnengehaald als man van het huis en zag zijn droom zo werkelijkheid worden. Die droom werd echter al snel een nachtmerrie. 

Vanaf dag één kreeg Benitez te maken met kritiek. Het ging zelfs zover dat geopperd werd dat zijn overgewicht niet paste bij het imago van Real Madrid. 

De beslissing om voor Benitez te kiezen als opvolger van Ancelotti was duidelijk niet de juiste. Het is überhaupt al de vraag of het de juiste beslissing was om Ancelotti op straat te zetten. Vele spelers waren het er duidelijk niet mee eens. 

Het palmares van Benitez is ook niet meteen het meest indrukwekkende. Toch niet in vergelijking met zijn voorgangers Ancelotti en Mourinho. 

Drama's volgden elkaar op onder Benitez

Hij kon de twijfel niet wegwerken. Integendeel,dit seizoen volgden de drama's elkaar op bij de Koninklijke. Zowel op sportief vlak als buiten het veld. 

Bij Inter kon de coach niet met de vedetten om, ook bij Real slaagde hij daar niet in. Benitez slaagde er niet in een band op te bouwen met de spelers. Behalve met waterdragers als Casemiro. 

Benitez zag geen problemen

Intussen bleef Benitez beweren dat alles goed liep, dat hij tevreden was en dat alleen de media een probleem zagen. De Barcelona-fans haalden intussen hun hart op bij het zien van alle malaise in Madrid. 

Florentino Pérez hield zijn coach lang een hand boven het hoofd, maar uiteindelijk werd de positie van Benitez onhoudbaar. Een dag nadat hij eindelijk nog eens appreciatie kreeg van de fans (die van zijn ex-club Valencia wel te verstaan) komt er een einde aan het lijdensverhaal van Benitez. 

En nu? Nu is het aan Zinédine Zidane. Een stuk vroeger dan men bij Real Madrid gewild had. Of hij er klaar voor is? Niemand is er ooit klaar voor om coach van Real te worden. Bij geen enkele club is de druk op de coach immers groter. 

De steun voor Zidane is echter aanzienlijk, zowel binnen als buiten de club. De Fransman heeft dan ook het recht om fouten te maken. Niet teveel uiteraard, het blijft Real Madrid. Bovendien speelt zijn onervarenheid duidelijk in zijn nadeel. 

De fans dragen hem echter in het hart, de spelers hebben respect voor zijn verdiensten op het veld en ook de pers staat positief tegenover zijn persoon. Eén ding is zeker: in 2016 kan het alleen maar beter worden voor Real Madrid. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties