De videoref komt steeds dichterbij, KU Leuven start onderzoek

Redactie
| 9 reacties
De videoref komt steeds dichterbij, KU Leuven start onderzoek
Foto: © SC

Volg België nu via WhatsApp!

Er is, zeker sinds de vele blunders die door de arbitrage al begaan werden, veel vraag naar de videoref. Het lijkt nu ook de goeie richting uit te gaan.

De KU Leuven, die eerder onder leiding van Werner Helsen al trainingen gaf aan scheidsrechters en tools ontwikkelde om het fluiten wat draaglijker te maken, gaat immers de mogelijkheden onderzoeken.

Verschillende landen als testcase

De videoref zal getest worden in meerdere landen. "Na elke match moeten ze ons op een gestructureerde manier informatie bezorgen. Ze moeten bijvoorbeeld aangeven hoeveel keer ze een beroep deden op de videoref in de wedstrijd, in welke mate het spel vertraagt en hoe vaak de scheidsrechter zijn mening herzag", aldus Helsen bij Het Nieuwsblad.

Moest een goal van Lukaku op het EK afgekeurd worden?

Het gebruik is echter beperkt. Enkel in cruciale fases, zoals bij een doelpunt én de fase vooraf, rode kaart, strafschop of wanneer een verkeerde speler een kaart krijgt. Vooral de vertraging van het spel mag niet té ingrijpend zijn.

"Vraag in dit verband is hoever men bij fouten kan teruggaan in de tijd. Ik herinner aan het EK-doelpunt van Lukaku bij een tegenaanval waarbij 6 seconden voordien een Belgische verdediger een fout in het eigen strafschopgebied beging”, aldus Helsen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties