U21belBelgië
Malta
Datum: 27/03/2017 20:00
Competitie: EK Beloften
Speeldag: Speeldag 1
Stadion: King Power at Den Dreef
U21 nemen perfecte start, maar... Walem heeft nog véél werk
Johan Walckiers
Johan Walckiers vanuit Leuven
| 0 reacties

De U21 van België wonnen met 2-1 van Malta

U21 nemen perfecte start, maar... Walem heeft nog véél werk

De U21 van Johan Walem hebben hun eerste horde richting EK 2019 in Italië goed genomen. De Belgen klopten Malta met 2-1 na goals van Mmaee en Cools. Maar het was niet dat het van een leien dakje liep. Deze ploeg moet het meer van vechtlust hebben dan van technisch vermogen.

'Malta, dat moet een opwarmertje worden', dachten we vooraf. Kent u trouwens één bekende Maltezer? Nee? Illustere namen zoals Vella, Galea en Grech zeggen u niets? Laten we zeggen dat het logisch is. Malta gaf in die hele eerste helft geen vier passes na elkaar die hun bestemming bereikten. Het leukste moment? Voor de match toen de elf van België 'a capella' het volkslied moesten zingen.

Dus toch even erover lopen? Nee, net als in de vorige campagne had jong België het bijzonder moeilijk om door de verdediging te geraken. Toen werd het 2-3 in Malta: Bjorn Engels maakte in de 90ste minuut de winnende treffer. Liepen er toen nog bij: Youri Tielemans, Thomas Foket, Teo Bongonda, Dennis Praet...

Als je die lichting bekijkt, moet de huidige het toch afleggen qua individueel talent, al verspeelden de anderen het EK op een heel domme manier. Van de hele basisploeg is enkel Siebe Schrijvers altijd titularis bij Genk. Het was er ook aan te zien, want alle gevaar vertrok van zijn voet. Aan Julien Ngoy (Stoke City) en Isaac Mbenza (Montpellier) had hij wel nog goeie adjudanten, maar de rest zal nog heel wat boterhammetjes met choco moeten eten.

Creatief talent gevraagd

De Duivels hadden doorlopend veldoverwicht, maar deden er amper iets mee. Ryan Mmaee, spits van dienst, werd in elk duel afgetroefd. Debutant Vanlerberghe pakte eens uit met een goed afstandschot, maar voor de rest was het vooral kijken naar de overvliegende voorzetten.

Toch kon België met een voorsprong de rust in. Mbenza slaagde erin om de bal eens goed voor te brengen en Mmaee devieerde naar de verste paal waar het leer binnenviel. Of het echt kunde was...

Hetzelfde spelbeeld in de tweede helft, maar nu viel de verlossende goal wel snel. Heynen kreeg een vrije trap op de rand van de zestien en schilderde het leer perfect op het hoofd van Cools: 2-0. En toch maakte dat de wedstrijd niet dood, want twintig minuten voor tijd stonden ze achteraan te slapen en kapitein Grech kon milderen tot 2-1.

Tegen Malta kom je nog weg met zo'n inspiratieloze match, maar tegen Zweden of Turkije zal het heel wat meer mogen zijn. Johan Walem zal in zijn volgende selectie toch op zoek moeten gaan naar een extra creatieve middenvelder naast Siebe Schrijvers.

Opstellingen

België België

  Speler G Beoordeel
Schrijvers Siebe 90' -
Hubert Guillaume 90' -
Cools Dion 90' -
Bossaerts Mathias 90' -
Mmaee Samy 90' -
Miangue Senna 90' -
Heynen Bryan A 90' -
Mbenza Isaac 90' -
Vanlerberghe Jordi 90' -
Mmaee Ryan 82' -
Ngoy Julien 68' -
  Bank G Beoordeel
Benson Manuel 22' -
Bastien Samuel 8'  
Nkaka Aristote -  
Cobbaut Elias -  
Wouters Dries -  
Vits Senne -  

Malta Malta

  Speler G Beoordeel
Galea Julian 90' -
Borg Adrian 90' -
Zammit Kurt 90' -
Micallef Karl 90' -
Vella Dunstan 90' -
Guillaumier Matthew 90' -
Mbong Joseph 90' -
Grech Christian 90' -
Nwoko Kyrian 90' -
Degabriele Jurgen 90' -
Corbalan Juan Carlos 90' -
Herbeleef België - Malta