Speeldag: Speeldag 9
Stadion: Nou Camp Barcelona
Barcelona dolt met Real Sociedad
Kevin Pieters

Voor de aanvang van de wedstrijd Barcelona-Real Sociedad stonden beide ploegen op gelijke hoogte in de Primera Division met zestien punten.  Het thuisvoordeel van Barcelona werd volledig benut en Real Sociedad werd met droge 5-0 cijfers opzij gezet.

Barça maakte in de beginfase van de wedstrijd duidelijk zijn intenties bekend: snel scoren en de wedstrijd vroeg beslissen.  Dit resulteerde in een reeks kansen: in de zesde minuut brachten de Catalanen Eto’o in stelling na prachtig samenspel.  Zijn schot miste echter precisie.  Nog geen minuut later probeerde Xavi doelman Riesgo te verrassen met een lobballetje, maar de bal ging net over.  Ook Oleguer greep zijn kans, maar zijn schot ging naast.  En Barça bleef komen.  In de 19e minuut dolde Ronaldinho wat met Sociedad-speler Jauregi alvorens Van Bommel aan te spelen ter hoogte van de penaltystip.  De Nederlander haalde prachtig uit en zette zo de 1-0 op het bord.  De tegenreactie van de bezoekers kwam een minuut na de openingsgoal en had een doelpunt kunnen zijn.  Rekarte bracht de bal voor, maar Nihat kwam net te kort om zijn voet ertegen te zetten.

Net voor het halfuur opnieuw spektakel: Giuly zag zijn schot van aan de rechthoek in het zijnet belanden en Iniesta haalde eveneens vanop afstand uit, maar Riesgo redde.  De aansluitingstreffer werd in de 31e minuut afgehouden door Barça-doelman Valdes, die een één-tegen-één duel won van Nihat.
In de 36e minuut waren het opnieuw de Catalanen die feest konden vieren.  De Braziliaan Ronaldinho creëerde wat ruimte aan de grote rechthoek en haalde onhoudbaar uit: 2-0.  Net voor rust kreeg de thuisploeg nog enkele kleine kansen, maar het bleef bij 2-0.

Na de rust domineerde Barcelona opnieuw.  Iniesta (op doelman Riesgo), Guily (over het doel) en Eto’o (over het doel) zagen hun inspanningen rond de 50e minuut niet beloond worden.  Sociedad reageerde via Rekarte, maar stuitte op doelman Valdes.  Net voor het uur stond het 3-0, opnieuw via Ronaldinho.  Ditmaal zag de Braziliaan zijn vrije trap voorbij doelman Riesgo gaan, die de bal onvoldoende raakte om het doelpunt te vermijden.  Tien minuten later ging Uranga zwaar door op Iniesta en kreeg zijn tweede gele kaart onder de neus: Real Sociedad moest de laatste twintig minuten met tien verder.  Ronaldinho kreeg in de 72e minuut een applausvervanging, toen Ezquerro het veld opkwam in zijn plaats.  Een kwartier voor tijd kreeg Van Bommel de mogelijkheid om zijn tweede van de avond binnen te trappen nadat hij drie verdedigers en de doelman in de wind zette, maar Riesgo was op tijd terug.

Lang bleef het vierde doelpunt niet uit, want in de 77e minuut dook Puyol naar de bal op een corner van Iniesta.  Een mooi kopbaldoelpunt en de 4-0 was een feit.  Ook Larsson kreeg nog enkele speelminuten die hij in dank afnam door in de 86e minuut de forfait-score op het bord te schieten, na een misverstand tussen Sociedad-doelman en Garrido:  5-0, meteen ook de eindstand. [AN]