Speeldag: Speeldag 5
Stadion: Estadi Olimpic de Montjuic Barcelona
Controverse in Catalaanse derby
Tonnelier Caroline

In de Catalaanse derby eisten scheidsrechter Medina Cantalejo en een deel van de Barça-aanhang een trieste hoofdrol op. Barcelona haalde een verdiende zege, maar kon wel pas winnen na een onterecht gefloten penalty in de slotseconden.

Espanyol kon nog steeds geen beroep doen op de geblesseerde De la Peña.  Bij Barcelona startten Gudjohnsen en Henry in de basis. De bezoekers begonnen uitstekend aan de wedstrijd en zetten de Espanyol-defensie meteen onder druk. Vooral Iniesta en Henry toonden zich actief, maar zij konden Kameni niet echt verontrusten. Op het kwartier kwam  Xavi wel heel dicht bij de de openingstreffer. Zijn schot spatte uiteen op de deklat. Bij de eerste echte dreiging voor het doel van Barça was het wel meteen raak. Het was Coro die de bal tegen de netten kon werken, tot grote woede van Valdés.  De doelman werkte de bal eerst niet goed weg maar werd daarna duidelijk gehinderd door Luis Garçia. Scheidsrechter Medina Cantalejo wuifde de protesten weg.  In het slotkwartier van de eerste helft kregen we nog een heet standje voor het doel van Kameni, waarbij Pareja een bal van Henry van de lijn moest koppen. Ondanks duidelijk overwicht moest Barcelona met een 1-0 achterstand gaan rusten. Nog voor het rustsignaal eiste de scheidsrechter echter opnieuw de aandacht op. Met een tweede gele kaart stuurde hij Nené richting douches, een strenge bestraffing voor twee eerder lichte overtredingen.
Gesteund door de numerieke meerderheid ging Barcelona nog uitdrukkelijker op zoek naar de gelijkmaker. Net als in de eerste helft misten Xavi en Messi de nodige precisie. Net voor het uur kon Henry Kameni toch nog eens aan het werk zetten en even later moest de Kameroense doelman zijn klasse tonen op een poging van invaller Eto’o. Opnieuw Henry kopte nog geen minuut later over. Espanyol kwam er nog even uit met een gevaarlijke counter, maar het bleef toch vooral pompen of verzuipen in de defensie. Twintig minuten voor het einde waren het echter de Boixos Nois, een deel van de Barça-aanhang die de aandacht opeisten. Enkele hooligans lanceerden vuurpijlen richting een Espanyol-vak, tot grote woede van enkele thuissupporters die een hek neerhaalden. De wedstrijd werd even stilgelegd, maar na een tiental minuten werd de wedstrijd weer op gang gefloten. Een paar minuten na de hervatting kon Kameni een lange bal van Xavi niet goed wegwerken en Henry stond op de goede plek om de oververdiende gelijkmaker binnen te tikken.  In de slotfase kreeg Espanyol nog een goede kans via een vrije trap van Pareja, maar Valdés liet zich niet verrassen.  Uiteindelijk gingen de bezoekers nog met de drie punten lopen. De lamentabele scheidsrechter Medina Cantalejo wees na een correcte tackle van Pareja op Eto’o naar de strafschopstip.  Messi nam zijn verantwoordelijkheid en bezorgde Barcelona een verdiende, maar controversiële overwinning.