Speeldag: Speeldag 13
Stadion: Ullevaal Oslo
Viking vernedert VÃ¥lerenga
viki meeuwis

Viking kwam voor de eerste wedstrijd van de dertiende speeldag in de Tippeligaen naar het Ullevaal stadion met vertrouwen. De ploeg verkeert in goede vorm en heeft zich na een mindere start goed weten te herpakken.
Vålerenga begon goed en kreeg meteen enkele kansen. Jan Derek Sørensen liep zich vrij van op rechts en kon de bal naar Morten Berre doorspelen. De verdediging van Viking had het gevaar tijdig opgemerkt en kon een verdere gevaarlijke actie voorkomen. Op het kwartier kon Storbæk via een lange bal Daniel Fredheim Holm bereiken die de bal net naast het net kopte. Kort daarop kwam Sørensen opzetten tot in de zestien meter waar hij uiteindelijk op de verdediging van de bezoekers stootte. Christian Grindheim kreeg nog een kans op doel maar de bal ging net naast.
In de 24e minuut viel dan het eerste doelpunt. Morten Berre met een schot richting doel waar Børre Steenslid stond die via zijn been de bal per ongeluk in eigen doel werkte. Vålerenga stond nu met wat geluk, met 1-0 aan de leiding.

Na dit doelpunt waren er kansen aan beide kanten. Bij Viking viel vooral een goed spelende Nicolai Stokholm op het middenveld op. Tien minuten voor de pauze had Peter Ijeh de gelijkmaker kunnen scoren toen hij Kjetil Wæhler wist te verschalken maar zijn doelpoging ging net naast het doel. Net voor de rust viel de gelijkmaker dan toch. Allan Gaarde kreeg de bal toegespeeld van Maurice Ross en won het luchtduel van Storbæk. Gaarde stuurde de kopbal in de verste hoek waar keeper Arason er niet meer bij kon. De stand bij de rust bleef zo 1-1.

Na de rust bleef Vålerenga aandringen, aangevoerd door Jan Derek Sørensen bleef de thuisploeg kansen afdwingen zonder die echter in een doelpunt te kunnen omzetten. De kansen die Berre, Fredheim Holm, Sørensen en Wæhler kregen waren potentiële doelpunten maar de afwerking voor doel was net niet goed genoeg. Zoals het in voetbal dan meestal gaat wordt die tekortkoming zwaar afgestraft.

Een kwartier voor het einde van de wedstrijd kreeg Jone Samuelsen een vrije trap vanop twintig meter toegewezen. Met een bijna chirurgische precisie kon Gaarde de bal over de muur werken en met zijn linker been in de hoek achter Arason te schieten. Vålerenga bracht Rune Lange in, op zoek naar de gelijkmaker. In plaats daarvan was het Peter Ijeh die de eindstand op 1-3 vastlegde. Søren Berg met een halve volley richting doel, Arason met een zwakke uitworp die mooi opgepikt werd door Ijeh die de bal netjes in doel trapte.

Door deze zege komt Viking voorlopig op de tweede plaats. Vålerenga moet dringend punten beginnen pakken, willen ze niet in de degradatiezone terecht komen.

Vålerenga (4-4-2): Arni Gautur Arnason - Jarl André Storbæk, Kjetil Wæhler, Ronny Johnsen, Allan Jepsen - Jørgen Jalland (’75 Kristian Brix), Christian Grindheim, Thomas Holm (’84 Rune Lange), Morten Berre - Daniel Fredheim Holm, Jan-Derek Sørensen (’90 Alexander Mathisen)

Viking (4-4-2): Iven Austbø - Maurice Ross, Ragnvald Soma, Børre Steenslid, Thomas Pereira (’64 Øyvind Svenning) - André Danielsen, Nicolai Stokholm, Jone Samuelsen, Allan Gaarde - Peter Ijeh (’90 Hannes Sigurdsson), Søren Berg

Doelpunten: 1-0 Børre Steenslid (owngoal ‘24), 1-1 Allan Gaarde (‘44), 1-2 Gaarde (‘74), 1-3 Peter Ijeh (‘88)
Gele kaarten: Viking: Jone Samuelsen, Ragnvald Soma
Rode kaarten: Viking: Øyvind Svenning
Scheidsrechter: Kjetil Sælen