Competitie: Eliteserien
Speeldag: Speeldag 15
Tromsø haalt het van Rosenborg
viki meeuwis

Landskampioen Rosenborg kent moeilijke tijden. Eerder deze week werd het in de Beker uitgeschakeld door Odd Grenland en gisteren verloor het op de vijftiende speeldag van de Tippeligaen van Tromsø. Trainer Knut Tørum werd vorig jaar, rond deze tijd, hoofdtrainer bij Rosenborg. De ploeg stond toen zeven punten achter op Brann. Uiteindelijk wist hij de ploeg uit Trondheim alsnog naar de landstitel te voeren. Dit jaar kan Rosenborg op negen punten achterstand komen, als Brann en Stabæk vanavond hun wedstrijden winnen.

Rosenborg liet een zwakke indruk na, vanaf het begin van de wedstrijd was het duidelijk dat Tromsø er voor ging. Gevaarlijke tempowisselingen en een goede defensie zorgden ervoor dat Rosenborg in de eerste helft niets voor elkaar kreeg. Toen Ole Martin Årst nog bij Tromsø speelde kreeg Morten Moldskred weinig kansen. Nu Årst weg is, kan hij pas beginnen te bewijzen wat hij waard is. In het begin van de wedstrijd kreeg Moldskred al een goede kans op doel maar Hirschfeld was alert en hield zijn netten schoon. Op het kwartier sloeg Moldskred weer toe en dit keer zette hij de 1-0 wel op het bord. Op het half uur viel het tweede doelpunt. Een lange bal werd door Sigurd Rushfeldt. Moldskred nam de bal mee en wist Christer Basma te verschalken die hem wou tackelen. Hirschfeld was te ver uit doel waardoor Moldskred zijn tweede doelpunt van de avond kon maken. Rosenborg ging de rust in met een 2-0 achterstand en het was duidelijk dat de Steffen Iversen, die wegens een heupblessure niet in de basis startte, zwaar gemist werd. De bezoekers waren duidelijk verrast door het zware offensief dat de thuisploeg van in het begin inzette en had het moeilijk om zich te handhaven.

Ook na de rust begon Rosenborg slecht maar kwam dit keer wel beter in de match. Trainer Tørum haalde Storflor er af en bracht Youssouf Kone in. Kone wist vele keren de bal te bemachtigen iets wat Rosenborg in de eerste helft niet gelukt was. De bezoekers begonnen nu kansen te versieren maar vonden keer op keer keeper Sead Ramovic op hun weg. Een kwartier voor tijd werd Iversen alsnog ingebracht waardoor Rosenborg de druk kon opvoeren. Tien minuten voor rust slaagde Alexander Tettey erin om vanop 25 meter de bal alsnog achter Ramovic in doel te werken. In de slotminuten ging Rosenborg nog actief op zoek naar de gelijkmaker maar verder dan een schot op de dwarslat van Kone kwam de club niet meer.

Tromsø – Rosenborg 2-1
Doelpunten: 1-0 Morten Moldskred (‘16), 2-0 Moldskred (‘34), 2-1 Alexander Tettey (‘82)
Gele kaarten: TIL: Yngvar Håkonsen, Hans Åge Yndestad, RBK: Christer Basma, Vidar Riseth

Tromsø (4-4-2): Sead Ramovic – Tom Høgli, Christian Steen, Tore Reginiussen, Yngvar Håkonsen (Henrik Nordnes ‘86) – Martin Knudsen, Helge Haugen, Joel Lindpere, Hans Åge Yndestad – Morten Moldskred (Ruben Yttergård Jensen ‘90.), Sigurd Rushfeldt.

Rosenborg (4-3-3): Lars Hirschfeldt – Roar Strand, Christer Basma, Miika Koppinen, Mikael Dorsin – Marek Sapara, Alexander Tettey, Per Ciljan Skjelbred (Vidar Riseth ‘46) – Øyvind Storflor (Yssouf Kone ‘46), Daniel Braaten, Didier Ya Konan (Steffen Iversen ‘77)

Scheidsrechter: Tommy Skjerven