Speeldag: Kleine Finale
Stadion: Koning Boudewijn Stadion
Belgen keren zonder medaille terug
Philippe Crols

De Belgische voetbalploeg is er niet in geslaagd om ons land een eerste medaille te bezorgen. In de strijd om het brons was Brazilië sterker. Ondanks dat de Rode Duivels aanspraak mochten maken op meer, verloren ze met overdreven 3-0-cijfers.

Goede organisatie

Het waren de Belgen die in de openingsminuten de wedstrijd oriënteerden. Zo bereikte Tom De Mul na een goede actie net niet de inkomende Maarten Martens en dacht Kevin Mirallas te veel aan eigen succes in plaats van De Mul de 0-1 aan te bieden. De Duivels speelden goed georganiseerd en de Brazilianen hadden het moeilijk om tot kansen te komen. Silva kopte ongevaarlijk naast en Ronaldinho ging in de zestien neer nog voor hij het been van Sepp De Roover had geraakt. De speler van AC Milan kreeg er een gele kaart voor.

Brazilië werd wel beter en beter en net na de gele kaart voor Ronaldinho was het toch prijs. Jo wachtte goed op de opkomende Rafinha. Die bereikte Diego en de speler van Werder kon de bal in de verste hoek schuiven, 1-0.

Geen gelijkmaker, wel koude douche

Nadien namen de Belgen de wedstrijd opnieuw in handen. Maarten Martens voelde zich duidelijk beter op links en bediende bijna Mirallas. De spits van Lille kwam een teen tekort om de gelijkmaker aan te tekenen. Martens was met voorsprong de gevaarlijkste speler van de Duivels en schoot even later via een Braziliaans been net naast. De beste kans voor onze landgenoten kwam er vijf minuten voor rust. Een bijzonder sterke Vertonghen verstuurde een uitstekende lange bal richting De Mul. De Antwerpenaar behield het overzicht en bediende Maarten Martens. De aanvoerder moest scoren, maar knalde op Breno.

Geen gelijkmaker dus en enkele minuten later volgde een koude douche. Ramires schoot eerst nog op Bailly, maar in de herneming trof Jo, al dan niet vanuit buitenspelpositie, raak. 2-0 en de bronzen medaille was dan al heel ver weg.

De Mul vloert Ronaldinho

De tweede periode begon met een poging van Diego. De Braziliaan zijn schot ging naast. Voor het overige was er in het begin van die tweede helft weinig te zien. Tom De Mul speelde Ronaldinho wel eens door de benen. De Braziliaan kon dat best wel smaken. Veel leverde het onze landgenoten echter niet op.

Pas in het laatste kwartier kwamen er weer enkele kansen. Silva knalde van ver op Bailly en meteen aan de overkant was het Vertonghen die Renan tot een goede redding dwong. Tien minuten voor tijd zonderde Ronaldinho Marcelo nog eens af. Bailly redde met een beenveeg.

Bijna konden de Belgen zich toch nog terug in de wedstrijd knokken. Rechtsachter De Roover kreeg in de zestien van de Brazilianen de bal ineens voor zijn voeten. Hij kapte zich mooi vrij, maar schoot vervolgens recht op doelman Renan. Weg kans en meteen ook weg de hoop op een bronzen medaille. Jo maakte er in de laatste minuut ook nog 3-0 van.