Competitie: Olympische Spelen
Speeldag: Speeldag 1
Brazilië klopt België met hulp van ref
Thomas Dubois

België is er niet in geslaagd om in zijn eerste wedstrijd op het Olympisch Voetbaltornooi te winnen van Brazilië. Onze landgenoten speelden een goede wedstrijd, maar rood voor Kompany en een verschroeiend schot van Hernanes maakten het verschil.

Na de afgang van Anderlecht gisterenavond in Wit-Rusland , rustte de hoop van het vaderlandse voetbal bij de Belgische beloftenploeg. In Shenyang, rond 17 uur plaatselijke tijd kwam België er aan de aftrap met een buitengewoon aanvallend elftal. Wat wou zeggen met Mirallas, Martens, Dembele en De Mul in de ploeg. Vier uiterst aanvallende spelers, met daarachter een solide organisatie geleid door Kompany. Bij Brazilië waren alle ogen gericht op Ronaldinho, al begon er met onder andere Pato en Diego bijzonder veel talent op het veld.
De eerste helft had weinig om het lijf. De oorzaak daarvan lag bij de drukkende hitte en het gras dat net iets te lang stond, waardoor de echte combinaties uitbleven. De motivatie was er nochtans, getuige daarvan waren de drie gele kaarten na evenveel minuten. We zagen voor de rust een goed België met in de zesde minuut al een eerste kansje, De Mul kreeg de bal tot bij Mirallas die goed wegdraaide maar net op het moment dat hij wou trappen uitgleed.
Scoreloos bij de rust

Het eerste schot van de Brazilianen kwam er na een kwartier. Marcelo kreeg bijzonder veel ruimte op de rand van de zestien en kon uithalen. Zijn schot ging ver naast. Verder konden de Zuid-Amerikanen twee keer dreigen met een vrije trap van Ronaldinho die niet zoveel problemen opleverde. De grootste kans in de eerste helft was voor de Belgen, Mirallas kon doorgaan en werd eerst nog gestuit door de Braziliaanse doelman, de bal kwam zo vrij voor de voeten van Fellaini die net naast een leeg doel besloot. Zo eindigde de eerste helft op een scoreloos gelijkspel, een billijke tussenstand.
Brazilië tapte in het begin van de tweede helft uit een ander vaatje waardoor de Belgen het iets moeilijker hadden. Dat resulteerde meteen in een enorm grote kans voor Pato die kon doorgaan op links, zich vrij kon kappen en de bal net voorbij de tweede paal krulde. Even later ontsnapt diezelfde Pato, gelukkig is Vermaelen tijdig terug om de bal te ontzetten. België werd niet weggedrukt, dat niet. Het kreeg ook nog sporadisch een kansje, zo kon De Mul nog eens schieten. Renan pakte. Op het uur leek de bal door toedoen van Pato dan toch in doel te gaan dwarrelen, maar ook nu stond Vermaelen op de juiste plaats om het leer te verwijderen.
Zinsverbijstering bij scheidsrechter

Halverwege de tweede helft leek het spel terug in evenwicht, België kreeg via Mirallas opnieuw een uitstekende kans die nu voorlangs ging. Tot de scheidsrechter uit Saudië Arabië zich even van z’n beste kant wou tonen en een (lichte) overtreding van Kompany met tweede geel beloonde. België een kwartier voor tijd met tien. Kompany die sowieso maar zeker was van twee wedstrijden, ziet die tweede wedstrijd tegen China aan zich voorbij gaan.
De numerieke minderheid brak de Belgen zuur op. De verdediging kreeg de bal niet weg en uiteindelijk kon Hernanes verschroeiend uithalen. Brazilië 1-0 voor en dat kon licht verdiend genoemd worden. Drie minuten voor tijd leek de scheidsrechter helemaal het noorden kwijt. Ook Fellaini' toernooi eindigde eerder dan die ene wedstrijd dat hij maar zou spelen, hij kreeg ook zijn tweede gele kaart om onverklaarbare redenen. Diegene die weet waarom, mag altijd een mail sturen naar info@voetbalkrant.com. Zo eindigde de wedstrijd verdiend op 1-0 voor Brazilië, onze jongens streden voor wat ze waard zijn en kregen enkele leuke kansen maar misten de efficiëntie. De scheidsrechter en Hernanes hebben het lot van de Duivels geveld.
Na Prendergast op het WK enkele jaren geleden, is het de tweede keer na elkaar op een groot toernooi dat België met gemengde gevoelens verliest van Brazilië door toedoen van de scheidsrechter.