Speeldag: Speeldag 2
Stadion: Koning Boudewijn Stadion
Belgen mogen dromen van kwartfinale
Thomas Dubois

Het Olympisch voetbalelftal mag stilaan dromen van de kwartfinale. De jonge Duivels wonnen met 2-0 van China en kenden al bij al weinig problemen. Zeker in een overbodige tweede helft waarbij de Chinezen vooral uitblonken in frustratie met twee keer rood.

De Belgen kenden de opdracht tegen de onbekende Chinezen: winnen. Dat moest dan toch gebeuren zonder Kompany en Fellaini die een speeldag schorsing kregen na de wedstrijd tegen Brazilië waar ze beide twee keer geel kregen. Simaeys en Haroun kwamen in hun plaats. Bij de Chinezen alvast één gekende: Dong, die ooit nog de doelpunten bij Antwerp maakte. Hij begon wel op de bank. Baldassi uit Argentinië mocht de wedstrijd in goede banen leiden.
De Rode Duivels begonnen nog half in slaap aan de wedstrijd. Dat leverde meteen een grote kans op, gelukkig miste de Chinees Gao zijn schot volledig. Dat schudde de Belgen wakker. Meer zelfs, De Mul kreeg na zes minuten de bal tot bij Dembele die de ruimte opzocht en overhoeks binnen schoot, 1-0 voor de Belgen die daarmee een droomstart kenden.
Droomstart
China kon daar weinig tegenover brengen. Twee schoten van Zhao zorgden voor gevaar, zijn eerste werd afgeblokt en belandde in hoekschop. Het tweede schot was beter en kon in extremis van richting veranderd worden via het hoofd van Vermaelen. Ook België speelde geen wereldpartij, maar kon af en toe gevat counteren. De Mul kon profiteren van een voordeelfase en dook de ruimte in, zijn voorzet landde voor de voeten van Martens die onbesuisd over schoot.
Daar waar de scheidsrechter vorige donderdag niet meeviel, was dat vandaag wel het geval. Zo zag hij twee discutabele strafschopgevallen door de vingers. China toonde zich vooral actief op het middenveld, eens in de buurt van de zestien liep het mis of werd er een slechte pass gegeven. De Belgen licht verdiend met 1-0 de rust in.
Frustratie
De verwachte stormloop aan het begin van de tweede helft bleef uit, de Chinezen leken zich al gewonnen te geven en dat uitte zich in frustratie. Tan Wansong ging in minuut 53 driest door op Pocognoli. Een aanval zonder intentie om de bal te spelen: terecht rood. Even later kon China een eerste keer dreigen, Bailly moest een eerste keer echt zijn kunnen tonen. Hij weerde de bal in hoekschop. De Belgen kregen meer en meer ruimte, zeker toen ook Zheng door het rood ging en uitgesloten werd na een elleboogje. De rest van de wedstrijd kon getypeerd worden als slaapvoetbal.
De Chinezen stonden erbij en keken ernaar, terwijl de Belgen rustig naar de opening zochten. Dat leverde nog enkele kansjes op via Dembele die kon koppen en Mirallas, die zijn plaatsbal gered zag worden. Uitstel van executie want een kwartier voor tijd kon Mirallas oprukken en schieten: 2-0 en de start van de exodus in het stadion van Shenyang. De Belgen wonnen al bij al verdiend van een onmondig China en mogen beginnen dromen van de kwartfinale. Nieuw-Zeeland, de derde tegenstander, wordt aanzien als het zwakke broertje uit de groep en mag geen probleem vormen (AN)