belBelgië
nedNederland
0-1
Datum: 23/07/2008 20:30
Competitie: Olympische Spelen
Speeldag: Vriendschappelijk
Stadion: Koning Boudewijn Stadion
Makaay beslist Derby der Lage Landen
Steurbaut Kersten
| 0 reacties
Makaay beslist Derby der Lage Landen
Foto: © SC

De Belgische olympische ploeg zakt met een 0-1 nederlaag tegen Nederland naar China af. In een matige oefenpot zorgde Roy Makaay voor de enige treffer. Jean-François de Sart heeft nog veel huiswerk als hij in augustus hoge ogen wil gooien.

België kwam nochtans op het veld met de instelling om nog iets te tonen aan het publiek, met 6.859 niet zo talrijk was opgekomen als verwacht, en duwde meteen het gaspedaal in. Moussa Dembele kreeg na tien minuten een dot van een kans, maar de aanvaller van AZ weigerde zijn Eredivisie-collega Piet Velthuizen al snel te verschalken. Hij trapte een voorzet van Tom De Mul over Velthuizen én over doel. Jan Vertonghen kreeg na een kwartier een tweede kans om de score te openen, maar zijn vrije trap spatte uiteen op de paal.
 
Schaarse doelpogingen
 
Olympisch voetbal bleef echter nog achterwege. De Belgen missen continuïteit in het samenspel en hun Nederlandse collega’s beperkten zich tot lateraal samenspel en moesten wachten op een foutje in de Belgische defensie om gevaar te creëren. Vincent Kompany, de speler waar het de laatste weken om draaide, speelde te kort terug op Yves Ma-Kalambay, maar herstelde zich net op tijd door het leer voor de voeten van Gerald Sibon in hoekschop te duwen.
 
Faris Haroun had net ervoor bij een van de schaarse doelpogingen de openingstreffer aan de voet, maar zijn afstandsschot werd via Velthuizen over de achterlijn geduwd. De wedstrijd kabbelde rustig verder zonder hartverwarmende momenten voor de voetballiefhebber om zich aan op te trekken. En zeggen dat het in China nog veel warmer zal zijn.
 
Geen vuurwerk
 
De Sart wisselde tijdens de rust Sepp De Roover, Thomas Vermaelen, Anthony Vanden Borre en Sébastien Pocognoli voor Lauretn Ciman, Landry Mulemo, Tom De Mul en Jeroen Simaeys, maar dat veranderde aanvankelijk weinig aan het spelbeeld. België paste zichzelf aan de Nederlanders aan. Gevolg: veel middenveldspel en géén doelkansen.
 
Roy Makaay stak iets voorbij het uur het vuur terug aan de lont, maar de Feyenoord-aanvaller zag zijn lobbal van de lijn gekeerd door Simaeys. Aan de andere kant moest Kenneth Vermeer de bal wegboksen voor de aanstormende Vanden Borre. Het vuurwerk bleef echter uit. De ingevallen Giuseppe Rossini kreeg in de slotfase nog twee uitmuntende mogelijkheden om België alsnog met een zege op zak richting China te sturen, maar het vizier van de nieuwe aanvaller van KV Mechelen stond nog niet op scherp.
 
Koude douche
 
Vijf minuten voor tijd bezorgde Makaay België op aangeven van Jonathan de Guzman nog een (onverdiende) koude douche. Jean-François de Sart heeft nog veel werk om zijn jongens klaar te stomen voor de openingswedstrijd op 7 augustus tegen Brazilië. Al mogen we aan deze gezapige oefenpot tussen twee elftallen in opbouw ook niet te veel conclusies aan vastknopen. [MDN]

Olympische Spelen

 Vriendschappelijk