Word fan! 68

Stadions WK 2022

Op het wereldkampioenschap voetbal vinden 48 wedstrijden plaats in acht verschillende stadions gespreid over heel Qatar. Hierbij werden arena’s gebouwd en gerenoveerd om voldoende plaats te voorzien voor de supporters. Hieronder een overzicht van alle stadions voor het WK 2022 in Qatar:

 

Al Thumama

De openingswedstrijd tussen Nederland en Senegal wordt op 21 november om 11u in het Al Thumama stadion gespeeld. Het splinternieuwe stadion werd in oktober 2021 geopend en biedt plaats aan 40.000 man. De naam ‘Al Thumama’ komt van een plaatselijke boom die op 6 km van het stadion groeit. Het ontwerp van de arena, wit en rond, komt van de geweven Gahfiya-hoofddoek, die in elk Arabisch land een andere vorm, kleur en naam heeft. De voetbaltempel is ook voorzien van een koelingstechnologie zodat de spelers en supporters de match in verdraagbare omstandigheden kunnen beleven in het warme Qatar.

 

Naast de openingsmatch worden hier vijf andere groepswedstrijden, waaronder het duel tussen Marokko en België afgewerkt. Vervolgens wordt hier nog een achtste finale en een kwartfinale gehouden. Na afloop van het toernooi wordt de stadioncapaciteit teruggebracht tot 20.000 plaatsen. De overige zitjes worden geschonken aan een land die het kan gebruiken.

 

Wedstrijden:

Nederland Senegal
Spanje 
N.T.B
Qatar
Senegal
BELGIË
Marokko
Iran
VS
Canada
Marokko

 

 

Khalifa International

Na de wedstrijd van onze noorderburen is Engeland aan de beurt in het Khalifa International stadion tegen Iran. De voetbaltempel werd in 1976 gebouwd en ontving doorheen de jaren verschillende evenementen. In 2006 werden hier de Aziatische Spelen gehouden. Ook de finale van het Aziatisch kampioenschap voetbal van 2011 en het Wereldkampioenschap atletiek 2019 werden hier georganiseerd. 

 

Het stadion werd ondertussen helemaal gerenoveerd en is van op grote afstand te zien. In totaal kunnen 68.030 mensen plaats nemen in de tempel. Zes groepswedstrijden, een achtste finale en de troostfinale worden in het Khalifa International stadion afgewerkt. Het veld werd overigens op een recordtijd van 14u geplaatst door 40 specialisten. 

 

Wedstrijden:

Engeland Iran
Duitsland
Japan
Nederland
Ecuador
Kroatië
Canada
Ecuador
Senegal
Japan
Spanje

 

 

Al Bayt 

Gastland Qatar zal op 21 november zijn eerste wedstrijd op het WK in het Al Baytstadion tegen Ecuador afwerken. De arena is speciaal voor het kampioenschap gebouwd en telt 60.000 zitplaatsen. Na het toernooi zal voetbalclub Al-Khor naar het Al Baytstadion verhuizen. 

 

Het stadion lijkt op een bedoeïenentent, verwijzend naar de Bedoeïenen, die in het gebied leven en in soortgelijke tenten wonen. Ook de naam van de arena verwijst naar de tent, bayt al sha’ar. Daarnaast beschikt de voetbaltempel over een sluitbaar dak die op 20 minuten tijd open en dicht kan. 

 

De topaffiche tussen Spanje en Duitsland vindt net als vijf andere groepswedstrijden hier plaats. Ook is het Al Baytstadion het décor voor een achtste finale, een kwartfinale en halve finale. 

 

Wedstrijden:

Qatar Ecuador
Marokko
Kroatië
Engeland
VS
Spanje
Duitsland
Nederland
Qatar
N.T.B
Duitsland

 

 

Ahmad Bin Ali
De laatste wedstrijd van de openingsspeeldag wordt in het Ahmad Bin Ali stadion gespeeld. De Verenigde Staten ontvangen op die dag om 20u Schotland/ Oekraïne of Wales. De arena werd in 2003 geopend, alvorens het in 2015 voor een deel werd afgebroken om de bouw van een nieuw tempel op te starten. Voetbalclubs Al-Rayyan en Al-Kharaitiyat SC werken er sinds de opening hun thuiswedstrijden af. 

 

Het vernieuwde stadion werd op 18 december 2020 geopend, niet toevallig op de Nationale feestdag van Qatar. Door de heropbouw biedt de arena plaats aan 44.740 supporters. Na het WK is er nog slechts plek voor 20.000 man. De overige zitplaatsen worden geschonken aan een natie die het goed kan gebruiken. Op 23 november nemen de Rode Duivels het hier op tegen Canada. Ook tegen Kroatië op 1 december spelen onze Belgen in het Ahmad Bin Ali stadion. 

 

Wedstrijden:
VS N.T.B
BELGIË
Canada
N.T.B
Iran
Japan
N.T.B
N.T.B
Engeland
Kroatië
BELGIË

 


Lusail

Argentinië start op 22 november aan het WK tegen Saudi-Arabië. Deze wedstrijd wordt om 11u in het Lusail Iconic Stadion in Lusail gespeeld. Het stadion biedt plaats aan 80.000 toeschouwers en is hiermee de grootste voor het toernooi.

 

Hier worden in totaal zes groepswedstrijden, een achtste finale, een kwart finale, een halve finale en de finale van 18 december afgewerkt. Na het WK wordt de capaciteit teruggebracht naar 20.000 plaatsen en zal het door scholen worden gebruikt. De bedoeling is ook om de huidige arena om te vormen tot cafés en een winkelcentrum.  

 

Wedstrijden:
Argetinië – Saudi-Arabië
Argentinië – Mexico
Saudi-Arabië – Mexico
Brazilië – Servië
Kameroen – Brazilië

 

 

Stadium 974

Dit stadion is voornamelijk gebouwd aan de hand van containers. Na het WK zal het dan ook helemaal worden afgebroken. Het getal 974 in de naam van het stadion staat voor het aantal gebruikte containers. Ook is 974 de Internationale landcode van Qatar.

 

Het duurzaam bouwen moet volgens de organisatie een standaard worden in toekomstige ontwerpen van stadions en andere grote accommodaties. Het ‘Stadium 974’ kan in totaal 40.000 mensen ontvangen.

 

Wedstrijden:

Mexico – Polen
Portugal – Ghana
Frankrijk – Denemarken
Brazilië – Zwitserland
Polen – Argentinië
Servië – Zwitserland

 

Education City

Het stadion is in 2020 naast de universiteit van Doha gebouwd. Het biedt plaats aan 45.000 toeschouwers en zal na het toernooi 20.000 zitplaatsen minder tellen. Deze worden afgebroken en vervolgens gedoneerd aan ontwikkelingslanden. In 2021 won Bayern München hier nog het WK voor clubs van het Mexicaanse Tigres UANL.

 

Wedstrijden:

Denemarken – Tunesië
Uruguay – Zuid-Korea
Polen – Saudi-Arabië
Zuid-Korea – Ghana
Tunesië – Frankrijk
Zuid-Korea – Portugal

 

 

Al Janoub
Het stadion van voetbalclub Al-Wakrah Sports biedt oorspronkelijk plaats aan 12.000 toeschouwers, maar is ter gelegenheid van het WK omgezet naar 40.000 zitplaatsen. De opening van het gerenoveerde stadion trok heel wat internationale aandacht aan omwille van de vulva-vorm. Na het WK wordt de tweede ring verwijderd waardoor het stadion nog over 20.000 zitplaatsen zal beschikken.

Regerend wereldkampioen Frankrijk opent het WK in het Al Janoubstadion. Tegen wie ze moeten spelen is nog een raadsel. Mogelijke tegenstanders zijn Peru, Australië en Verenigde Arabische Emiraten.

 

Wedstrijden:
Frankrijk – N.T.B
Zwitserland – Kameroen
Tunesië – N.T.B
Kameroen – Servië
N.T.B – Denemarken
Ghana – Uruguay


 

 

Vragen over het WK 2022


In welke stadions wordt er tijdens het WK 2022 gevoetbald?

 • Al Thumama
 • Khalifa International
 • Al Bayt
 • Ahmad Bin Ali
 • Lusail
 • Stadium 974
 • Education City
 • Al Janoub

Tijdens het WK wordt er in acht verschillende stadions gespeeld over heel Qatar.

In welk stadion spelen de Rode Duivels?

 • Ahmad Bin Ali (België - Canada)
 • Al Thumama (België - Marokko)
 • Ahmad Bin Ali (Kroatië - België)
De Rode Duivels starten op 23 november in het Ahmad Bin Ali stadion tegen Canada. Vier dagen later trekken ze naar het Al Thumama stadion voor een duel tegen Marokko. Voor de laatste wedstrijd van de groepsfase spelen ze opnieuw in het Ahmad Bin Ali stadion tegen Kroatië.


In welk stadion wordt de finale gespeeld?

 • Lusail

De finale van het WK wordt op 18 december in het Lusail stadion in de stad Lusail gespeeld. De grootste voetbalarena van Qatar met 80.000 zitplaatsen.

In welk stadion wordt de openingswedstrijd gespeeld?

 • Al Thumama (Senegal - Nederland)

De eerste wedstrijd van het WK wordt op 21 november in het Al Thumama stadion afgewerkt. Senegal neemt het dan om 11u op tegen Nederland.