Competitie: Allsvenskan
Speeldag: Speeldag 14
Hammarby onderuit tegen rode lantaarn
viki meeuwis

Gisteren werden de eerste wedstrijden van de veertiende speeldag afgewerkt in de Zweedse competitie. Daarin moest leider Hammarby het opnemen tegen rode lantaarn Örgryte. Op papier een makkelijke wedstrijd vooral om dat Hammarby thuis speelde.

Niets bleek echter minder waar. Hammarby domineerde vrijwel de hele match maar kwam niet tot scoren. In de tweede helft kreeg de thuisploeg betere kansen voor doel maar geraakte nooit voorbij doelman Dick Last
In de 59e minuut kwam de beste kans voor Hammarby. Na een schot op doel verloor Last de bal zodat Paulinho Guara de bal maar binnen had te schieten, dat lukte hem echter niet. Ook Pinones-Arce slaagde er niet in de bal voorbij Last te krijgen. Erkan Zengin kon nog enkele keren uithalen maar ook hij botste telkens op doelman Last.

In de 89e minuut werd de wedstrijd beslist. Örgryte via de counter en de Braziliaan Ailton Almeida kon zich voorbij Gunnar Thor Gunnarsson op links werken. Daarna kon hij makkelijk de uitkomende Ante Covic voorbij gaan en de bal in doel werken. Kort na dit doelpunt werd Almeida neergehaald door Petter Furuseth Olsen wat Örgryte eigenlijk een strafschop had moeten opleveren maar scheidsrechter StÃ¥lhammar liet verder spelen.

Na dit doelpunt werd het muisstil in het stadion, het thuispubliek kon het maar moelijk geloven dat hun helden geklopt werden door de rode lantaarn. Nochtans hadden ze daarmee rekening kunnen houden. Toen Örgryte enkele weken geleden op bezoek moest in Stockholm, bij Djurgården, wisten ze de wedstrijd tot een gelijkspel te brengen en namen ze zo een puntje mee naar huis. Nu hebben ze dus de drie punten binnengehaald. “We weten nu wat we kunnen, het is nu zaak om deze goede resultaten door te zetten en uit de degradatiezone weg te komen”, aldus trainer Anders Linderoth (jawel, de vader van Tobias Linderoth).
Dit was meteen de eerste overwinning van Örgryte in veertien wedstrijden.

De andere wedstrijd die gisteren plaatsvond zorgde voor minder verrassingen; AIK won daarin makkelijk uit bij Kalmar. De stand werd uiteindelijk 1-3 in het voordeel van AIK. In de tiende minuut kon Daniel Pettersson de 1-0 binnenwerken voor de thuisploeg maar die voorsprong duurde amper zeven minuten. Toen kon Daniel Tjerström de gelijkmaker scoren. Kenny Pavey kon op het half uur de 2-1 in het voordeel van AIK op het bord zetten. Na de rust kon Mendes er in de slotminuut nog 3-1 voor AIK van maken. AIK rukt na de nederlaag van Hammarby op naar de tweede plaats.