Servië verliest wedstrijd in 'toernooi Lobanovsky'

Kristof Blomme

Oekraïne, Israël, Polen en Servië spelen maandag en woensdag in Kiev op het 'Lobanovsky Tournament'. Dit toernooi wordt georganiseerd ter nagedachtenis van Valery Lobanovsky, de legendarische coach van Dinamo Kiev. Servië, tegenstander van de Rode Duivels, verloor de eerste wedstrijd tegen Polen.

Het toernooi wordt gespeeld ter ere van Valery Lobanovsky. De 'sfinx', zoals hij ook wel werd genoemd, begon zijn trainerscarrière in 1969 bij Dnjepropetrovsk, vorig jaar nog tegenstander van Club Brugge in de Uefa-Cup. In 1974 begon Lobanovsky zijn indrukwekkende loopbaan bij Dinamo Kiev. In z'n eerste periode was hij maar liefst 15 jaar trainer van de club. Kiev won toen acht keer de titel, zes keer de beker en zelfs twee keer de Beker der Bekerwinnaars. In 1997 kwam hij nog eens terug naar de club van z'n hart. Hij haalde ze op een mirakuleuze manier uit een diepe crisis. Kiev werd opnieuw vijf keer kampioen en haalde in 1999 zelfs de halve finales van de Champions League. Daarnaast was hij ook een aantal keer coach van de USSR en Oekraïne. In 1986 schakelde België de troepen van Lobanovsky nog uit in de achtste finales van het WK. In 1988 werd op het EK wel de finale gehaald. Daarin bleek Nederland echter te sterk. In mei 2002 kreeg de 63-jarige Lobanovsky af te rekenen met een beroerte. Hij herstelde nooit en kort daarop overleed hij. Het stadion van Dinamo Kiev werd omgedoopt tot het Lobanovsky stadion.

In dat stadion was Polen vandaag te sterk voor Servië. Na een halfuur opende Frankowski, aanvaller bij Wisla Krakow, de score. Enkele minuten later bracht Zigic de stand echter alweer in evenwicht. In de laatste vijf minuten voor de rust lieten de Serviërs het volledig afweten. Eerst kon Rasiak voor het tweede doelpunt zorgen. Vlak voor rust bracht opnieuw Frankowski, op penalty weliswaar, de ruststand op 3-1. Na een kwartier in de tweede helft kon Servië nog milderen via Vidic, maar verder kwamen ze niet meer.

Polen: Kowalewski (Przyrowski 80), Baszczyński, Bąk (Kłos 46), Jop, Dudka (Rząsa), Gorawski, Sobolewski, Lewandowski, Kosowski, Frankowski (Mila 46), Rasiak (Żurawski).

Servië: Jevric, Markovic (Koroman 65), Vidic, Gavrancic, Kezman (Milosevic 46), Stankovic (Maric 74), Djordjevic (Mladenovic 76), Lukovic, Duljaj, Vukic (Ilic 60), Zigic (Ljuboja 75).

Ook thuisland Oekraïne en Israël speelden tegen elkaar. De match eindigde op een troosteloos 0-0 gelijkspel. Israël won de penalties met 5-3.

Woensdag gaat de strijd om de derde en vierde plaats tussen Oekraïne en Servië. Daarna spelen Polen en Israël de finale.