Analyse Maximum voor een kwartet

Guillaume Belaey
Maximum voor een kwartet

Na twee wedstrijden blijven nog vier ploegen over met het maximum. Dit kwartet :RSC Anderlecht, Stand. Luik, Rapide Wezemaal en Sinaai Girls hebben nu al een voorsprong van drie punten op een zestal achtervolgers terwijl vier ploegen een nul op de rekening houden.

Verrassend is wel de aanwezigheid van Sinaai Girls dat vorige woensdag in de beker werd uitgeschakeld. Tegen VCD E. Aalst dat woensdag jl bekerhouder Anderlecht een formidabele uppercut toediende, speelde de Wase thuisploeg op hoog niveau. Ervaren ajuinen hadden trouwens de handen vol met het jeugdige Sinaai.

Het werd overigen een doelpuntenrijke wedstrijd waarin de thuisploeg opende via Lieselot De Bruyn en Aalst even later op gelijke hoogte klom. De start van een achtervolgingsmatch want ook na de verdubbeling van Rebecca Degenaers gaven de bezoeksters geen krimp wegens een tweede gelijkmaker. Een beter Sinaai scoorde een derde keer via Sofie Piessen en verdiende wegens zijn overwicht alsnog een paar doelpunten meer.

In de tweede helft bleef Sinaai dit overwicht aanhouden. Dat onderstreepte Vicky Tas met een vierde doelpunt. Dacht de thuisploeg de buit binnen dan kwam Aalst duchtig opzetten via een derde tegentreffer op zes minuten voor het eindsignaal. Desondanks konden de gastvrouwen een enigszins ontgoochelend E. Aalst de nederlaag aansmeren.

In het eerste Brusselse derby sinds vele jaren nam RSC Anderlecht genadeloos weerwraak voor de uitschakeling in de beker. Nieuwkomer WS Woluwe werd immers van het kastje naar de muur gespeeld. Na amper 12 minuten had de thuisploeg via Nadia Dermul, Anne Puttemans en Sophie Mannaert (2) de ,,bezoeksters’’ reeds op een onoverkomelijke achterstand geplaatst. Even kon Elodie Meert milderen maar na de hervatting stopte Anderlecht de nieuwkomer onder graszoden en scoorden net geen dubbele cijfers via Mannaert, Gertie Van Humbeek (2), Leen Wouters en Sarina Heirbaut.

Bij Dames Zultse VV wist Vlimmeren Sp. de eerste driepunter weg te kapen voor een verbouwereerde thuisploeg. De eerste helft werd gekenmerkt door het trage tempo en enkele halve kansen voor beide ploegen. Na de hervatting kwam Vlimmeren vrij snel op voorsprong via Ellen Van De Vonder. Nadien bleef Vlimmeren kwistig morsen met de doelkansen. Bovendien bleef Zultse-doelvrouw Evelyne Libbrecht voortduren alert reageren. De thuisploeg bleef echter onmondig terwijl Vlimmeren maar bleef spelen met het vuur. Maar hoe dan ook de winst gaven ze niet meer uit handen.

In de topper tussen landskampioen R. Wezemaal en ,,subtopper’’ Zuid-West-Vlaanderen werd het al snel duidelijk dat Zuid-West niet veel potten zou breken. Wezemaal speelde voortreffelijk en koppelde dit aan rake trefkracht. Na ruim een halfuur zat Rapide, die naam waardig, met treffers via Annelies Timmermans, Femke Maes (penalty) en Tina Van Der Auwera op rozen. Christine Saelens milderde en miste de kans net voor rust om de aansluitingstreffer te scoren.

Een opsteker blijkbaar voor ZW-Vlaanderen want in het eerste deel van die tweede helft hadden de bezoekers meestal balbezit al werden nauwelijks rijpe kansen afgedwongen. Wanneer Kristel Verelst bij een snelle uitbraak een vierde keer scoorde bleek ZWV uitgeteld. In het slotkwartier plaatste Femke Maes met een vijfde pot het toetje op de Wezemaalse taart.

Blijkbaar heeft KVK Tienen (ex-Eva’s Kumtich) aanpassingsproblemen met sommige posities in het ,,nieuwe’’ team. Bij Lentezon Beerse werd de suikerploeg met lege handen teruggestuurd. Bij rust was de eindstand via Tinne Van Heule en Tinne Vandenberghe (strafschop) reeds bereikt. Behalve een poging op de paal van Davina Philtjens, na de hervatting,  kon KVK Tienen nooit Beerse het vuur aan de schenen leggen.

Na de nederlaag op de eerste speeldag lag Oud-Heverlee Leuven gebrand op revanche. Tegen neofiet Excelsior Kaart  nam OHL  het overwicht in handen, creëerde kansen maar die werden vooralsnog de nek omgewrongen. Kaart opteerde voor een behoudende aanpak en countervoetbal. Slechts even voor rust kon Junius de OHL-ban breken met de openingstreffer.

Na de hervatting kabbelde (dixit OHL) de wedstrijd verder tot aan de 70ste minuut. Randje buitenspel infiltreerde Fanny Kimpe, omspeelde de Kaart-keepster, om de verdubbeling op het bord te prikken. In het slotkwartier maakte Kimpe met een loeier vanop 30 meter haar hattrick vol. In de slotminuten werd bij OHL Petra Vanelderen ernstig geblesseerd aan het oog. Meteen komt haar eerste selectie voor de nationale ploeg (woensdag a.s. tegen Finland) in het gedrang.

De recordscore van deze tweede speeldag werd geboekt in Vurige Stede waar Stand. Luik met een dozijn doelpunten Opex Girls Oostende kelderde. Na 38 minuten leidde Standard reeds met 8-0. Het zegt wellicht alles omtrent de zwakte van de kustploeg die nooit een vuist kon maken. Met maar liefst een half dozijn treffers kroonde Maud Coutereels zich tot ,,the Queen of the Game’’.