De vijf momenten van speeldag 8

Thomas Dubois

Speeldag 5 zorgde voor heel wat veranderingen in de top van de rangschikking. Genk liet Anderlecht achter zich en Club Brugge vond aansluiting bij de absolute top. Zoals gewoonlijk gebeurden er enkele frappante dingen. Voetbalkrant.com zet er naar goede gewoonte vijf op een rijtje.

1. Anderlecht kreeg er zaterdag vier om de oren. Al na anderhalve minuut kon Kevin Vandenbergh de 0-1 scoren. Vandenbergh zelf lag aan de basis van de actie en kon na goed penetreren van Vrancken simpelweg scoren. Zeven minuten later werd het scenario gewoon herschreven. Opnieuw zette Vrancken zich door op rechts en opnieuw kon Vandenbergh scoren. Ljubojevic deed hetzelfde als Vandenbergh, hij scoorde twee keer op identieke wijze. Twee keer haalde hij knap uit en evenveel keer vond het leer de netten. Vandenbergh en Ljubojevic nekten Anderlecht.

2. Op ’t Kiel was het Hernan Losada die Moeskroen nekte. En dat mag best letterlijk genomen worden. De Argentijn die bij Germinal Beerschot voor de eerste keer aan de aftrap kwam scoorde drie keer waarvan één keer met de nek. Al na zeven minuten had de speler twee keer gescoord. In de tweede helft volgde de hattrick. Geen zuivere, want tussendoor scoorden Custovic en Sterchele elk nog een keer. Custovic scoorde op de achtste speeldag z’n achtste van het seizoen. Een mooi gemiddelde.

3. Nog op ’t Kiel te zien. François Sterchele die z’n ambities voor na z’n voetbalcarrière toonde. Na het scoren van z’n eerste doelpunt vierde hij dat door langs de lijn de lijnrechter even na te apen. Die kon er niet mee lachen en vroeg prompt om een gele kaart, die kwam er ook. Sterchele wou hiermee protesteren tegen de lijnrechter die volgens hem al veel te veel de vlag onnodig de lucht in had gestoken. Sterchele heeft alvast deze troost: tot nu toe is hij één van de jongste lijnrechters in de hoogste klasse, er is toekomst! Het leverde hem wel een schorsing op.

4. Als lijn – of scheidsrechter krijg je vaak heel wat kritiek, en soms kan dat wat verder gaan. Zoals zondag in het Ottenstadion bijvoorbeeld. Sarr gaf een subtiel duwtje aan Olufade die de lijnrechter, puur toeval een Nederlander, op zijn beurt onderuit schoffelde. Olufade raakte de bal laatste dus eiste Conceiçao instinctief de inworp. Goed geprobeerd. Ook de scheidsrechter zelf kreeg het hard te verduren. Een lange bal belandde van kortbij op het hoofd van de twee meter lange Temmink. De Nederlander was even groggy. Oeps. Ongelukje.

5. Hilariteit alom aan het einde van de wedstrijd tussen Zulte Waregem en Beveren. Zulte Waregem stond 1-0 achter en kreeg een ultieme vrije trap om tegen te scoren. Matthys trapte de vrije trap binnen maar hij moest opnieuw. Er werd gefloten. De beelden toonden z’n gelijk. De spelers van Zulte Waregem sloopten de muur op meesterlijke maar iets te foutieve wijze. Vrije trap voor Beveren denk je dan? Nee. Seka stapte iets te vroeg uit de muur en net dat werd gezien door de scheidsrechter. Pech voor Matthys die z’n tweede poging op de paal mikte.