Buitenlanders hebben geen meerwaarde in JL

Buitenlanders hebben geen meerwaarde in JL
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Het is een fabeltje dat buitenlanders de Jupiler Liga een meerwaarde brengen. Dat heeft socioloog Johan Rossiers besloten na een onderzoek tijdens het seizoen 2005-2006 en dat woensdag is gepubliceerd in de kranten van uitgeverij VUM.
 
Als we afgaan op de beoordelingen dan zijn de Belgische spelers met een gemiddelde van 5,72 op 10 licht beter dan buitenlandse spelers met een gemiddelde van 5,61 op 10. Ook werd duidelijk dat de beste resultaten worden geboekt als je een ploeg op het veld brengt waar er een evenwicht is tussen het aantal Belgen en het aantal buitenlanders. Dit was bijvoorbeeld het geval bij kampioen Anderlecht en AA Gent, die een sterke terugronde kenden. Buitenlanders scoren wel lichtjes meer dan Belgen (0,32 keer per 90 minuten tegenover 0,29), maar dat is enkel te wijten aan het feit dat er in België meer buitenlandse aanvallers zijn dan Belgische.
 
De vraag stelt zich dan natuurlijk waarom Belgische clubs vaak een onbekende buitenlander kiezen boven een jong Belgisch talent. Dit is omdat een buitenlander fiscaal voordeliger is. De clubs zijn op de hoogte van deze materie en willen daarom dat de Belgische politiek deze materie aanpast. Tevens bekijkt men een voorstel waarin staat dat vanaf volgend seizoen minstens vier spelers uit de eigen opleiding op het wedstrijdblad moeten staan en dat op termijn zelfs acht spelers wordt. Hierbij moet natuurlijk ook gezorgd worden dat eersteklasse-clubs niet massaal talenten gaan wegplukken bij ploegen uit lagere klassen om aan de voorwaarden te kunnen voldoen.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties