Germinal Beerschot begrijpt klassement Profliga niet

Germinal Beerschot begrijpt klassement Profliga niet
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Deze week publiceerde de Profliga het klassement van de beste jeugdwerkingen van België. Racing Genk voerde het klassement aan en krijgt daardoor een financieel extraatje. Germinal Beerschot stond helemaal laatste, en dat sloeg in Antwerpen in als een bom.

Een tijd geleden werd Germinal Beerschot immers nog bekroond met een Gouden Label van Dexia Foot Pass, samen met topclubs als Anderlecht en Club Brugge. De verbazing was dan ook heel groot toen bleek dat de Antwerpse club helemaal onderaan stond in de ranking van de Profliga. Henk Mariman, hoofd opleidingen van Germinal Beerschot, weet met zijn onbegrip geen bllijf. "Het is gewoon te gek voor woorden", aldus Mariman. "Onze jeugdopleiding heeft nog nooit op een hoger peil gestaan dan op heden. Op drie maanden tijd springen we in de Profliga-ranking van de eerste naar de laatste plaats. Het lijkt de nationale loterij wel."

"Het is jammer dat onze jeugdopleiding op deze manier in de media wordt gebracht, want het creëert een totaal verkeerd beeld van de werkelijkheid én druist regelrecht in tegen het gouden label dat Germinal Beerschot (samen met Genk, Anderlecht en Club Brugge) heeft gekregen van Dexia Foot Pass."

"De enige echte gedetailleerde doorlichting van de jeugdopleidingen in België is de audit van Dexia Foot Pass. Alle eersteklassers werden hierin op professionele manier doorgelicht: niet minder dan acht dimensies werden daarbij onderzocht: organisatie, voetbalopleiding, de medische en mentale ondersteuning, human recources management, scouting, de accommodatie, de doorstroming. Allemaal werden ze grondig geanalyseerd. Er werden zelfs steekproeven op training en tijdens de wedstrijden genomen", gaat Mariman verder. "Niet voor niets haalden we hier een gouden label. Zowel onze voetbalopleiding, onze individuele training als de studiebegeleiding staan bij Germinal Beerschot op een hoog niveau. We zijn continue aan de slag om onze opleiding te verbeteren. Zo zijn we momenteel de individuele begeleiding van de spelers op voetbaltechnisch, studie- en sociaal maatschappelijk niveau aan het intensifiëren. Daarvoor gebruiken we ook heel wat expertise uit het buitenland."

"Het is werkelijk onbegrijpelijk dat dit Dexia Foot Pass instrument niet de huidige Profliga-ranking vervangt, want het is het enige wetenschappelijk onderbouwd meetinstrument van de voetbal-jeugdlopleidingen. Op dit moment zijn de Belgische Dexia Foot Pass-auditeurs trouwens aan de slag in Duitsland waar alle Bundesliga-opleidingen (Bayern, Dortmund, Schalke,…) op identieke wijze worden doorgelicht. Nederland heeft een soortgelijk systeem met sterren: het creëert een kwaliteitscultuur waarin opleidingen zich kunnen onderscheiden. Blijkbaar zien ze er in het buitenland wél het nut van in."
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

 Europa Play-offs - Finale
KRC Genk KRC Genk 02/06 KAA Gent KAA Gent

Nieuwste reacties