Analyse Cottbus: Met dank aan de Roemenen

Philippe Crols
| 0 reacties
Cottbus: Met dank aan de Roemenen
Foto: © SC

Energie Cottbus promoveerde samen met Aachen en Bochum afgelopen zomer naar de eerste Bundesliga. Cottbus deed het niet slecht, al kende het net voor de winterstop wel een serieuze dip. Het behoud kwam echter nooit in gevaar. Cottbus handhaafde zich altijd rond plaats tien en dat was vooral te danken aan het Roemeense duo Munteanu-Radu.

Cottbus behaalde in het begin eigenlijk het aantal punten dat er van dat team verwacht werd. Zo werd er thuis gewonnen van Mainz en trok Cottbus ook in de partij der neo-eersteklassers, tegen Bochum, aan het langste eind. Telkens als Cottbus in degradatiezorgen leek te gaan komen, won het wel waardoor het weer voor een tijdje veilig was.

Net voor de winterstop was het toch even alarm bij de neo-eersteklasser. Acht wedstrijden na  elkaar werd er niet gewonnen waardoor de degradatiezone toch verschrikkelijk dichtbij kwam. Aangezien het onderaan de Bundesliga allemaal dicht bij elkaar lag was het mogelijk om met een overwinning een behoorlijk aantal plaatsen te winnen. Dat deed Cottbus dan ook meteen na de winterstop.

Overwinningen in Dortmund en thuis tegen Bielefeld zorgden voor de kentering. Nadien werd er wel opnieuw verloren van Aachen, maar echt veel zou dat niet meer uitmaken. Te meer omdat Cottbus tijdens de tweede ronde meer dan ooit tevoren kon rekenen op het duo Radu-Munteanu.. Beide spelers overschreden de kaap van de tien goals en waren verschrikkelijk belangrijk voor Cottbus.

Midden maart zette Cottbus dan definitief operatie-redding in. Met een tien op twaalf kon het behoud hen nog moeilijk ontlopen. Dat gebeurde dan ook niet. Op de laatste speeldag leek Cottbus ook nog even het titelfeestje van Stuttgart te gaan verknallen, maar VFB boog de scheve situatie nog om. Cottbus kwam als dertiende over de meet.

Uitblinker: Vlad Munteanu: Eigenlijk hadden we hier even goed Munteanu en Radu kunnen zetten. Deze twee spelers waren bepalend voor Cottbus. Munteanu was goed voor 11 goals en een handvol assists. Radu scoorde veertien keer. Beide spelers spelen volgend seizoen wel voor Wolfsburg.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Bundesliga

Nieuwste reacties