Het voetbalalfabet: De A van Demetrio Albertini

Thomas Dubois
| 0 reacties
Het voetbalalfabet: De A van Demetrio Albertini
Foto: © SC

Vanaf vandaag starten we in samenwerking met Man-oeuvre.be een nieuwe reeks over voetbalgrootheden, namelijk het grote voetbalalfabet. Iedere week zetten we een oude voetbalglorie in de schijnwerpers. Sommigen onder hen waren wereldsterren, anderen waren minder bekend. De voetballer van deze week is de Italiaan Demetrio Albertini.
 
Een echt Milan-product
Demetrio Albertini (23 augustus 1971) debuteerde als middenvelder bij AC Milan in 1988. Bij die club kreeg hij ook zijn opleiding. In zijn beginjaren bij het eerste elftal kreeg Albertini als jeugdproduct niet veel speelgelegenheid, maar dat veranderde in 1991. Vanaf toen werd de verfijnde middenvelder een onmisbare schakel bij de rossoneri. Met AC Milan won Demetrio Albertini verschillende hoofdprijzen: vijf landstitels, drie Europacups en één intercontinentale beker. Omdat hij een vaste waarde was bij Milan, werd Albertini logischerwijze opgeroepen voor het Italiaanse nationale elftal. Hij speelde 79 keer in het blauwe shirt van de nationale ploeg. Met Italië speelde hij enkele grote toernooien.
Op het wereldkampioenschap van 1994 in de Verenigde Staten verloor Albertini de finale tegen Brazilië, na een spannende strafschoppenreeks. Ook in 2000, ditmaal op het Europese kampioenschap in België en Nederland, lukte het niet voor Albertini. In de finale werd Italië verslagen door Frankrijk, na goals van Wiltord en Trezeguet.
 
Depanneur tegen wil en dank
Twee jaar na het EK eindigde het Milan-sprookje voor Demetrio Albertini. Hij vertrok naar Spanje, en meer bepaald naar Atletico Madrid, maar daar kon hij niet aarden. Een terugkeer naar Italië was een logische keuze, en in 2003 vertrok de middenvelder naar Lazio Roma. Omdat hij daar geen basisplaats kreeg, verkaste hij na een seizoen naar provincieclub Atalanta Bergamo. Hier dacht hij zijn carrière af te sluiten, maar Frank Rijkaard bracht daar verandering in. In januari 2005 werd Albertini aangetrokken door FC Barcelona, omdat de Brazilianen Thiago Motta en Edmilson langdurig geblesseerd waren. Zo won Albertini dat jaar de Spaanse titel.
 
Zijn contract werd niet verlengd bij de Catalaanse club en omdat hij geen nieuwe club vond, zette Albertini zijn carrière stop op 5 december 2005. Albertini kreeg een waardig afscheid: op 15 maart 2006 speelde een selectie van Milan-vedetten tegen een delegatie van FC Barcelona in San Siro. In die wedstrijd scoorde Albertini via vrije trap.
 
Nieuwe functie
In 2006 werd Italië wakker geschud door een gigantisch schandaal, waarin onder andere Juventus, AC Milan en Lazio Roma betrokken waren. Albertini werd door de baas van de Italiaanse voetbalbond, Rossi, aangeduid als officiële vice-commissaris. In september van 2006 vertrok Rossi bij de bond en even later nam Albertini ontslag. Nu concentreert hij zich volop op het behalen van zijn trainersdiploma.
 
Auteur: Kjell Debacker
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties