Analyse Enkel Anderlecht moet even lossen

Thomas Dubois
Enkel Anderlecht moet even lossen

Anderlecht keek op speeldag negen als enige ploeg in de top tegen puntenverlies aan. Anderlecht verloor twee punten op het veld van Roeselare dat zo zn eerste stuntje van het seizoen beet heeft. Standard en Club, de twee andere ploegen die midweeks Europees speelden, spoelden hun uitschakeling door met een klinkende overwinning. Ook Genk won opnieuw. Ook aan het begin van speeldag tien zullen we nog twee verrassende ploegen in de top zien. Zowel Moeskroen als Cercle wonnen hun wedstrijd.
Charleroi en Moeskroen mochten vrijdagavond de negende speeldag openen. Twee ploegen met hoge ambities die het uitstekend doen in de competitie, dat kon niet anders dan vuurwerk geven. Charleroi kwam al vlug op voorsprong via Akpala die na een minuut profiteerde van mistasten van Van Gijseghem. Moeskroen had even nodig om zich te herstellen van de opdoffer maar vocht zich nog goed terug en scoorde nog drie keer waardoor LExcel  zich in de top van het klassement nestelt.
KV Mechelen begon goed aan de wedstrijd tegen vice-kampioen Racing Genk. Lang duurde dat niet, Genk herstelde het evenwicht en kwam er af en toe gevat uit. Dat resulteerde in de 1-0 kort voor rusten van Ljubojevic, zn eerste van het seizoen. Op het uur kon Da Silva de 2-0 op het bord zetten. Imschoot redde de eer, maar verder kwam het niet. Ook Zulte Waregem won met 2-1 en heeft dat vooral te danken aan Barrios die goed was voor twee doelpunten, Bergen kwam niet verder dan een eerredder.
Cercle blijft jan en alleman verbazen en door de competitie razen. Zaterdagavond waren Stijn De Smet en Serebrennikov de grote helden voor groen-zwart dat thuis kipkap maakte van Sint-Truiden dat troosteloos de Rode Lantaarn blijft dragen. Cercle staat zo op een fraaie derde plaats genoteerd en dat mag momenteel meer dan terecht genoemd worden.
AA Gent komt maar niet uit de negatieve spiraal waar ze nu al een aantal weken inzitten, ook tegen Westerlo kon er niet gewonnen worden. De Buffalos kwamen nochtans op voorsprong via kersvers Rode Duivel Gillet. Imponeren deed Gent niet en de 2-0 zou dan ook onverdiend zijn. Ook Westerlo zit in een dipje de laatste weken, maar kon nu toch eens juichen in de slotfase. Sarki scoorde een minuut voor tijd de verdiende gelijkmaker.
De studieronde in de wedstrijd tussen Dender en Lokeren duurde ruim een halfuur. Het was pas naar het einde van de eerste helft toe dat er wat kansen kwamen voor beide ploegen. Gescoord werd er niet. Dat gebeurde kort na rusten wel: Mbayo legde aan en zag het leer onder Lemmens verdwijnen. Dender trok daarna met goede moed op zoek naar de gelijkmaker, maar de Lokerse defensie gaf geen krimp. En toen het op strafschop een uitstekende kans kreeg om gelijk te maken werd die gemist door Destorme
Het zwaartepunt van de speeldag lag door de midweekse Europese wedstrijden op zondag.  Standard mocht hierbij het eerst aan de bak thuis tegen Germinal Beerschot. Standard begon het best aan de wedstrijd, maar toch waren het de bezoekers die konden scoren via Tosin Dosunmu. Lang duurde dat niet, want nog voor de rust stond de 3-1 eindstand vast. Een verdiende overwinning voor de Rouches die zo ongeslagen blijven in eigen huis.
Anderlecht moest in Roeselare zien om aan te klampen bij Standard. Dat lukte niet, Roeselare voetbalde vrank en vrij en kwam zelfs op een 2-0 voorsprong. Dissa dook twee keer als een duiveltje in een doosje op. Anderlecht kwam pas na de 2-0 op toerental wat resulteerde in een sturm und drang naar het doel van Sierens. Dat leverde resultaat op: het afstandsschot van Polak belandde in het hoekje tegen de netten en in de slotminuut kreeg Sporting een strafschop die Frutos zonder problemen omzette. Anderlecht staat zo op een gedeelde vijfde plaats.

Club moest in Brussels z’n Europese uitschakeling zien te boven te komen. Club startte met drie spitsen en nam meteen het initiatief. Dat resulteerde al na tien minuten in een doelpunt van Wesley Sonck die een vrije trap enig mooi binnenknalde. Club imponeerde en kon nog voor de rust 0-3 voorkomen via Simaeys en Djokic. Drie doelpunten van drie nieuwkomers. Brussels kon na de rust de eer nog redden.