Nico Wieme

Zondagmiddag om 13u00 staat met Club Brugge tegen Anderlecht een onvervalste topper op het programma. In deze reportage keren we terug in de tijd.

De afgelopen vijf jaar viel er tijdens de topper tussen Club Brugge en Anderlecht in het Jan Breydelstadion steevast veel te beleven of stond er heel wat op het spel. De laatste vier jaargangen zorgde de kalendermaker er dan ook nog eens voor dat de terugwedstrijd in Brugge geprogrammeerd stond. Dit seizoen mag Anderlecht eerst op verplaatsing spelen. Deze voormiddag krijgt u het derde deel van onze reportage over de topper tussen Club Brugge en Anderlecht. We keren terug naar het seizoen 2004 – 2005.

15 mei 2005
Het seizoen 2004-2005 wordt weer dat van Club Brugge. Anderlecht telt op een bepaald moment veertien punten achterstand op Club en dat wordt Hugo Broos in februari fataal. Assistent Frank Vercauteren neemt het roer over. Op twee wedstrijden van het einde hebben zij een voorsprong van zes punten op hun rivalen uit de hoofdstad. En net op dat moment komen die op bezoek in Jan Breydel. De Jupiler League beleeft een ongekende suspens. In een zinderende wedstrijd voor een met 27 734 toeschouwers uitverkocht Jan Breydelstadion zorgen beide tenoren voor het nodige spektakel.

De thuisploeg zet zijn ambities van in het begin kracht bij en leidt na amper twee minuten dankzij Nastja Ceh. Anderlecht komt geleidelijk aan beter in de wedstrijd en slaat iets over het halfuur toe via Hannu Tihinen. Voor blauw-zwart is dit het sein om een tandje bij te steken en nog geen twee minuten later schiet weer Ceh hen op 2-1. In een beklijvende tweede helft, die qua voetbalwaarde logischerwijze niet veel meer voorstelde – daarvoor waren de belangen te groot – komen de bezoekers langs Nenad Jestrovic nog terug tot 2-2. Club siddert en beeft, want Anderlecht ruikt zijn kans.

Na enkele hete standjes voor het Bruggedoel ontploft heel het stadion bij het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Serge Gummieny. Trainer Trond Sollied viert met Club zijn tweede landstitel. Blauw-zwart eindigt met 79 punten, Sporting strandt de week nadien op amper drie eenheden. Brugge naar de tweede, Anderlecht naar de derde voorronde van de Champions League.