Interview Dosunmu: "Waarom zou ik teleurgesteld moeten zijn als invaller?"

Steurbaut Kersten
| 8 reacties
Dosunmu: "Waarom zou ik teleurgesteld moeten zijn als invaller?"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Dankzij een 2-1 overwinning op Westerlo pakte Germinal Beerschot voor de derde keer op rij de volle pot in 2009. Tosin Dosunmu hield met zijn winning goal de drie punten in het Olympisch stadion.

Zoals zoveel Afrikaanse voetballers bloeit ook Dosunmu open wanneer hij over het Belgische gras dartelt. Dat is dinsdagochtend op training niet anders na zijn glansprestatie van afgelopen weekend. Toch verzeilt de Nigeriaanse spits dit seizoen opvallend meer op de bank dan vroeger. Wie denkt dat, door het gebrek aan een basisplaats, Dosunmu's eeuwige glimlach samen met de sneeuwvlokken is weggesmolten, komt bedrogen uit.
 
“Ik ben helemaal niet gefrustreerd of teleurgesteld door mijn huidig invallerstatuut”, verbaast de goedlachse aanvaller. “Iedereen weet hoe uitgebreid en sterk de kern van Germinal Beerschot momenteel is. Elke aanvaller heeft veel kwaliteiten. De trainer heeft geen andere keuze dan enkele goede spitsen naar de bank te verwijzen.”
 
Verwacht je na je winning goal tegen Westerlo dan geen basisplaats voor het belangrijke uitduel op Roeselare?
 
“Die keuze laat ik geheel aan de trainer. Als ik start, zal ik me volledig inzetten in functie van de ploeg. Maar als ik terug van op de bank moet toekijken, zal ik ook diezelfde mentaliteit opbrengen. De groep blijft namelijk het belangrijkste. Als speler kan je enkel je best doen en proberen je kansen op training en in de wedstrijden te grijpen.”
 
Je lach heb je er alvast niet voor gelaten. Maakt dat deel uit van de typische Afrikaanse mentaliteit?
 
“Dat is inderdaad eigen aan Afrikanen. Het is simpelweg een karaktereigenschap, iets wat doorheen de jaren deel is gaan uitmaken van mij. Een betere verklaring kan ik daar moeilijk voor geven.”
 
In het seizoen 2005-2006 schoot je jezelf nog naar de topschutterstitel in de Jupiler Pro League. Ze zeggen dat een spits het scoren nooit verleert. Waarom heb je het dit seizoen dan zo moeilijk om de weg naar het doel te vinden?
 
“Als spits moet je altijd wennen aan het systeem waarin de ploeg opereert. Dat systeem is nu helemaal anders dan drie seizoenen geleden. De verstandhouding die ik destijds met Jurgen Cavens en Mohamed Messoudi had, was optimaal. Wij waren perfect op elkaar ingespeeld. Uiteraard kan een aanvaller ook gewoon een moeilijke periode hebben, waarin het even niet meezit. Kijk naar het vorige seizoen. Toen scoorde ik tenslotte ook maar zeven keer.”
 
Speelt de rotatie tussen de spitsen hier geen belangrijke rol? Onder voormalig trainer Van Veldhoven kregen alle aanvallers om de haverklap speelkansen en toen draaide het compleet vierkant?
 
“Dat klopt. In de eerste seizoenshelft werd er overdadig gebruik gemaakt van het rotatiesysteem. Ik ben absoluut voorstander van rotatie, maar wel met mate. Spitsenduo's moet je meerdere opeenvolgende weken laten starten, anders raken ze nooit op elkaar ingespeeld. Als je na één wedstrijd alweer plaats moet ruimen komt dat je vertrouwen niet ten goede. Momenteel zweert Anthuenis bij een tandem uit mezelf, Malki en Vandenbergh. Dat vertaalt zich in de goede resultaten van de voorbije weken.”
 
Over vertrouwen gesproken, hoe belangrijk was die derde goal voor jouw zelfvertrouwen? Ben je nu eindelijk vertrokken voor een doelpuntenreeks?
 
“Die derde goal deed inderdaad enorm deugd omdat het al even geleden was dat ik nog eens had raak getroffen. Ik leg mezelf dit seizoen geen bepaald aantal doelpunten op. Maar dankzij enkele sterke invalbeurten de voorbije weken behoort een doelpuntenreeks alvast tot de mogelijkheden.”
 
Met negen punten op negen beleeft Germinal Beerschot de perfecte start van 2009. Kunnen we nu met zekerheid stellen dat de degradatiestrijd tot het verleden behoort?
 
“Ja en nee. Als we ons huidige niveau aanhouden, kunnen we de degradatiezone volledig achter ons laten. Maar dan moeten we even hard blijven werken. Een kloof van zes punten op Dender en Tubeke is allesbehalve onoverbrugbaar.”
 
Momenteel bevindt Germinal Beerschot zich op de twaalfde stek. Welke ambitie mag de ploeg volgens jou nog hebben voor de resterende 14 wedstrijden?
 
“Een zevende of achtste plaats behoort nog tot de mogelijkheden. We mogen de lat niet te hoog leggen, maar de kloof tussen die subtop en de rechterkolom kunnen we nog dichten. Indien we dat doel realiseren, heeft de ploeg er zeker het maximum uitgehaald.”
 
Na enkele aanpassingsweken slaagde Anthuenis er in om het tij te keren. Wat heeft hij het team bijgebracht?
 
“Onder Anthuenis keerde het evenwicht in het elftal terug. Vooral de verdediging is nu, in tegenstelling tot de heenronde, een hecht blok. Ook de balans tussen verdediging en aanval staat op peil. Qua ervaring heeft Anthuenis daar alvast een streepje voor op Van Veldhoven.”
 
Hoe groot is het aandeel van de nieuwe aankopen in de recente heropleving?
 
“Dat aandeel mag je zeker niet onderschatten. Spelers als Goor zijn verantwoordelijk voor het herstelde evenwicht in het team. Met zijn loopvermogen kan Goor de hele ruimte tussen verdediging en aanval bestrijken. Ook de andere aanwinsten dragen hun steentje bij tot de sterke organisatie die we momenteel op poten zetten. Kijk maar naar het verschil in tegendoelpunten nu en in de eerste seizoenshelft.”
 
Hoe lang hoop je nog in het Olympisch stadion te spelen?
 
“Voorlopig loopt mijn contract nog drie jaar. Ik heb de intentie om dat uit te doen.”
 
Je bent nog altijd maar 28 jaar met je beste jaren in het vooruitzicht. Wil je nog een transfer afdwingen naar een buitenlandse competitie na de korte avonturen bij AS Nancy en Austria Wien?
 
“Dat wordt hoe dan ook een dilemma. Sinds ik vader ben geworden van een dochter primeert mijn familie meer dan ooit op mijn persoonlijke carrière. Mijn vrouw Toyin zoekt stabiliteit, en een verhuis naar een ander land past daar niet in. Ik zou nog graag voetballen tot mijn 35e. Mocht er tegen die tijd nog een aanbod uit bijvoorbeeld Nederland komen, dan zullen we dat zorgvuldig overwegen. Voorlopig gaat mijn volledige inzet en concentratie in ieder geval naar Germinal Beerschot.”
 
Al enig idee of je na je carrière terugkeert naar Nigeria? Of heeft België definitief je hart gestolen?
“Nu we hier een gezin hebben gesticht blijkt ook dat geen uitgemaakte zaak meer te zijn. Persoonlijk zou ik graag terugkeren naar Nigeria. Hoe dan ook, we hebben hier veel familie wonen in België. Als we terugkeren, zullen we ons tweede vaderland nog regelmatig bezoeken.”

Auteur: Jeroen Pyl. (AN)
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties