Interview Maxime Biset: "Terug krediet opbouwen"

Hannes De Meyer
| 8 reacties
Maxime Biset: "Terug krediet opbouwen"
Foto: © SC

Volg KV Mechelen nu via WhatsApp!

KV Mechelen is aan een goede reeks bezig. Drie keer op rij werd er gewonnen en tegen Standard werd er met goed voetbal gelijkgespeeld. Toeval of niet, de goede resultaten vallen samen met de terugkeer van Maxime Biset. Voetbalkrant zocht hem op.

Maxime Biset is niet enkel een voetballer met een mening. De 23-jarige speler is ook één van de weinige in de voetbalwereld die zijn beroep probeert te combineren met universitaire studies. Een moeilijke combinatie. "Ik zit nu in mijn laatste jaar geschiedenis aan de universiteit van Antwerpen. Dit jaar moet ik nog een thesis en vier vakken afleggen. Gelukkig heb ik een topsportstatuut, zodat ik alles wat kan spreiden. De combinatie is zwaar. Elke dag één of twee keer trainen en dan moeten studeren. Er blijft dan niet veel meer over om andere dingen te doen. Het is ook mentaal zwaar. De druk is helemaal anders. Het ene moment moet je voor 30.000 man spelen, en even later moet je een boekje studeren van 200 pagina’s. Aan de andere kant, als je een mondeling examen hebt, is het hoe dan ook altijd confronterend. Die ene persoon is dan net hetzelfde als die 30.000 man. Die denkt ook: het was maar 200 bladzijden. Je hebt er genoeg tijd voor gehad."

Blessure

Biset geraakte in het begin van de voorbereiding van dit seizoen geblesseerd aan zijn scheenbeen. Een stressfractuur. Een revalidatie van vier weken werd al snel vier maanden.
"Gelukkig had ik mijn studies tijdens mijn revalidatie. Spelers die naast voetbal helemaal niets hebben, moeten toch zot worden! Ondanks de afleiding was die blessure heel frustrerend. Vooral het feit dat je je niet kan bewijzen op je positie weegt zwaar door. Ik had vorig seizoen goed gepresteerd. Je hebt de finale van de beker meegespeeld. Je hebt krediet opgebouwd en je zit nog met die boost van zelfvertrouwen."

"Ik had gewoon echt heel veel zin om aan het nieuwe seizoen te beginnen, om aan de deur te kloppen en uitdrukkelijk voor die basisplaats te gaan. Als je dan geblesseerd geraakt, weet je dat andere hun kansen zullen grijpen. Ook ik heb altijd mijn kans gekregen omdat er blessures waren."

Het dipje van KV

Na een wervelende start kende KV Mechelen de laatste maanden een serieuze dip met een 1 op 21 als resultaat. Biset moest het via de zijlijn beleven. "Als zoiets gebeurt, probeer je als ploeg naar oorzaken te zoeken. De vraag is dan wat de oorzaken nu juist waren. Sommige mensen zeggen dat een deel van de ploeg minder was. Dat kan wel zijn, maar acht matchen aan een stuk is toch wel lang."

"Ik denk eerder dat dit gewoon een fase is. De club Mechelen komt pas piepen in eerste klasse en de ploeg is gewend om vanuit een underdogpositie te spelen. Na onze schitterende start ging dit niet meer. De tegenstanders beginnen zich anders op te stellen. We stonden tweede en we konden iets verliezen en zo begonnen wij verkrampt te spelen. Het heeft een aantal matchen geduurd voordat we de knop konden omdraaien. Na een tijd hadden we weer punten nodig en konden we weer gaan strijden vanuit onze vertrouwde underdogpositie, waarin we weinig te verliezen hadden. Je hebt dan een wedstrijd nodig waar opeens alle puzzelstukjes terug in elkaar passen. Dan is KV opeens KV weer. Maar als KV als club wilt doorgroeien, moeten we afstappen van die houding."

Trainer Maes

"Onze trainer werd altijd gesteund tijdens die slechte periode. Het merendeel van de spelers is beter geworden door hem. Zijn aanpak is wel enorm hard, maar we zijn dat gewoon geraakt. Voor buitenlandse spelers van 18 -19 jaar moet het moeilijker zijn. Ze weten niet wat hun overkomt. Wij hebben onze familie. Wij kunnen als het ware alles op de voetbal laten. Zij blijven echter gevangen tussen hun vier muren. Die pakken hun voetbal altijd mee naar huis."

Jezelf in vraag durven stellen

Met de terugkeer van Biset kon KV Mechelen drie keer in evenveel matchen winnen en werd er met goed spel gelijkgespeeld tegen landskampioen Standard. Toeval?
"Ik kan niet ontkennen dat die resultaten heel belangrijk zijn voor het verdere verloop van de matchen dat ik kan spelen. Ik moet enorm hard mijn best doen, om zo op die korte termijn terug wat krediet op te bouwen. Het is ontzettend moeilijk, maar zo belangrijk, dat je vanaf het moment dat je je kans krijgt, er ook staat. Onder welke omstandigheden dan ook. Je moet zonder invalbeurten wanneer de belangen immens groot zijn, presteren. Je mag je geen fouten permitteren."

"Maar eigenlijk mag je zo niet denken, want wat heb ik te verliezen? Op dat moment moet je sterk in je hoofd zijn. De rest mag dan misschien vergeten zijn dat je zes maanden gekwetst bent geweest, maar daar moet je juist kracht uit putten. Van dat nadeel moet je echt zeggen: we maken het er het beste van. Ik heb enkel maar te winnen."

"Een individuele prestatie bestaat ook praktisch niet. Het is daarom dat die resultaten zo belangrijk zijn. Als je je kans krijgt, dan moet je ze pakken, en dat kan bijna niet anders dan met een overwinning. Na de eerste wedstrijd heeft de trainer echt wel blijk van appreciatie gegeven. Dat doet dan zeker deugd. Zeker als je weet dat hij niet zo gul is met complimenten."

"Ik stel me altijd de vraag: Wat kan er beter? Je blikt dan terug. Je moet je altijd in vraag durven en blijven stellen, want dat brengt je naar een hoger niveau. Daarom dat je entourage ook zo belangrijk is."

"Het is ook heel belangrijk dat je kan relativeren. Iedere match is een nieuwe match. De ene keer ben je man van de match, de andere keer de pineut. Je begin iedere match terug vanaf nul, want iedereen herinnert zich toch alleen maar de laatste match. Dat is nu eenmaal eigen aan voetbal. Hopelijk blijft onze reeks zonder nederlaag nog zo lang mogelijk duren."



Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

 Europa Play-offs - Finale
KRC Genk KRC Genk 0-1 KAA Gent KAA Gent

Nieuwste reacties