Oranje met de nodige moeite voorbij stug Slovakije

Robben startte in de basis bij Nederland en dat zullen ze geweten hebben bij Slovakije. De Nederlander zette zijn ploeg op weg naar de winst tegen Slovakije, Sneijder maakte het werk af. Toch liet Slovakije zich niet zomaar naar de slachtbank leiden.

De eerste helft was aardig om volgen. Een studieronde was er niet echt, want Jendrisek knalde al na één minuut op doel. Stekelenburg zag de bal echter een metertje naast zijn doel belanden. Slovakije probeerde het vooral met afstandsschoten, maar geen enkele belandde tussen de palen.

Nederland nam na een kwartier het initiatief over en combineerde dat het een lust was. Na achttien minuten was het dan ook raak voor Oranje. Sneijder verstuurde vanop de eigen helft een lange bal binnendoor naar Robben.

Bekende Robben

De pas herstelde winger deed zijn bekende beweging: bal aannemen, naar binnen komen en schieten. Durica had blijkbaar nog niet veel wedstrijden van Robben gezien, want trapte er met open ogen in. De bal paste netjes tussen de paal en de uitgestrekte armen van doelman Mucha. Ook een eervolle vermelding voor Van Persie die als bliksemafleider werkte en door zijn loopbeweging ruimte creëerde voor Robben.

Even was er het gevoel dat Nederland de Slovaken direct ging doodknijpen, maar ze kozen voor controlevoetbal. Van Persie had wel nog een paar halve kansen, maar zonder veel gevaar. Slovakije vond daar echter geen antwoord op. Nederland speelde de eerste helft uit zonder al te veel tegenstand te ondervinden van een Slovakije dat vooral speculeerde op zijn afstandsschot, maar geen bal tussen de palen kreeg.

Doelmannen staan paraat

In het begin van de tweede helft liet Nederland Slovakije even voetballen, maar de ploeg van bondscoach Weiss deed daar weinig mee. Na tien minuten besliste Robben dat het welletjes was. Eerst maakte hij zelf de actie en Mucha haalde alles uit de kast om hem van zijn tweede van de namiddag te houden.

Even later dribbelde hij opnieuw, maar nu zette hij voor op Mathijsen die de bal in het aangezicht van doelman Mucha trapte. Slovakije kwam goed weg en met die 1-0 op het bord was Oranje nog steeds niet zeker. Het was zelfs schrikken toen Slovakije twee superkansen op rij kreeg.

Eerst zette Koch zich goed door en Stekelenburg moest zich rekken om zijn kanonschot over de lat te duwen. Uit de daaropvolgende hoekschop belandde de bal ineens voor de voeten van Vittek, die alleen voor Stekelenburg kwam. Hij trapte echter onbegrijpelijk recht op de Nederlandse doelman.

En ook tien minuten later had Vittek dé kans op de gelijkmaker aan de voet, maar hij was te verrast om zijn schot goed te richten. Zes minuten voor tijd maakte Nederland het helemaal af. Een licht gefloten vrije trap werd door Van Bronckhorst heel snel genomen. Werkpaard Kuijt controleerde de bal in de zestien en legde panklaar voor de aankomende Sneijder. Deze kon de bal makkelijk in het lege doel schieten.

Toch goal voor Vittek

Helemaal op het einde van de wedstrijd kon Slovakije zelfs nog tegenscoren. Vittek werd neergehaald in de zestien door Stekelenburg en de spits zette de penalty zelf om.

Nederland had meer moeite dan gepland om afstand te nemen van dit stugge Slovakije, dat mag terugkijken op een meer dan behoorlijk toernooi. Eén valse noot bij de Nederlanders: Van Persie was duidelijk niet opgezet met zijn wissel en dat liet hij zichtbaar blijken.