Malmö dicht bij de titel

viki meeuwis

In Zweden vond afgelopen weekend de voorlaatste speeldag van dit seizoen in de Allsvenskan plaats.

GAIS beet de spits af in de match tegen Trelleborgs. Het waren de bezoekers die met de drie punten gingen lopen. Op het half uur kwam GAIS op voorsprong via een goal van Lindberg op aangeven van Mervan Celik en kon die voorsprong behouden tot aan de rust. Kristian Haynes wist met nog een goede tien minuten te gaan de gelijkmaker binnen te werken. Diezelfde Haynes tekende ook voor de 1-2. Marcus Andersson die eerder de assist voor het tweede doelpunt leverde, stuurde in de toegevoegde tijd de 1-3 tegen de netten.

Kalmar speelde zondag voor het laatst op Fredriksskans. Negentig jaar lang was het de thuishaven van Kalmar maar vanaf volgend seizoen wordt Guldfågln Arena. Kalmar ging met dezelfde cijfers onderuit tegen BK Häcken. Ook in deze partij was het de thuisploeg die het eerst tot scoren kwam. Al na zes minuten kon Johan Bertilsson de 1-0 op het bord zetten. Iets na het half uur stuurde debutant Ludvig Öhman een inworp van Mathias Ranégie in eigen doel waardoor Häcken op gelijke hoogte kwam. Daniel Sobralense kwam nog dicht bij de gelijkmaker voor Kalmar maar zijn schot ging net voorbij de rechterpaal. Na de rust was het al Mathias Ranégie wat de klok sloeg. De aanvaller kon twee keer scoren en dat was voldoende voor de bezoekers om de drie punten op zak te kunnen steken.

Gefle dat nog onderaan bengelde moest het opnemen tegen Djurgården. In het begin van de match kon Christer Youssef de score openen. Kort na de rust kon Jakob Orlov tegenprikken. Met nog een goed kwartier te spelen kon Kennedy Igboananike op aangeven vanj Daniel Sjölund Djurgården op voorsprong brengen. Het was uiteindelijk Prince Ikpe Ekong die de eindstand vastlegde door de bal in eigen doel te werken waardoor Gefle toch nog een punt pakte en zo zich waarschijnlijk zal kunnen handhaven in de Allsvenskan.

Halmstad kreeg titelkandidaat Helsingborg op bezoek. Nog voor het half uur om was stond Helsingborg al 2-0 voor. Eerst opende Rasmus Jönsson de score en iets later zette Erik Edman Mahlangu op weg naar de tweede goal. Na de rust ging Helsingborg op hetzelfde elan verder met goals van Alexander Gerndt en Rasmus Jönsson. Anselmo kon nog twee keer tegenprikken maar HIF ging uiteindelijk met de drie punten lopen waardoor het even weer op de nummer een positie kwam.

AIK lijkt tegen het einde van het seizoen eindelijk op dreef te komen, het versloeg Elfsborg met 2-0. Kort na de rust kon Mohamed Bangura de thuisploeg op voorsprong zetten. Diezelfde Bangura lag aan de basis van het tweede doelpunt waarvoor Victor Lundberg tekende. AIK is al langer zeker van behoud ondanks het rampzalige seizoen.

Mjällby dat dan weer een uitstekend seizoen kende, haalde het met 2-1 van Åtvidabergs FF. Dat was slecht nieuws voor Åtvidabergs dat voorlaatste staat en zo tegen degradatie moet vechten. Het waren de bezoekers die al in de zesde minuut op voorsprong kwamen dankzij een goal van Paulus Roiha. Na de rust tekenden Adam Berner en sterspeler Marcus Ekenberg respectievelijk voor de gelijkmaker en de winning goal.

Örebro zette IFK Göteborg opzij met 2-1. Astrit Ajdarevic en Nordin Gerzic tekenden, beide na de rust, voor de twee doelpunten van de thuisploeg. Selakovic kon in de toegevoegde tijd nog tegenprikken maar dan was de wedstrijd al gespeeld. Örebro staat voorlopig derde en kende een heel goed seizoen, een stuk beter dan IFK Göteborg dat een eerder wisselvallig jaar afwerkte.

De match waar het meest naar uitgekeken werd was echter die tussen de rode lantaarn Brommapojkarna en de gedoodverfde titelkandidaat Malmö FF. Zoals verwacht kende MFF weinig moeite met de tegenstander hoewel alle doelpunten na de rust vielen. Jeffrey Aubynn kon in de 60e minuut de bezoekers op voorsprong brengen. Agon Mehmetit tekende voor de 2-0 en de 4-0. Het derde doelpunt kwam van Rexhepi op aangeven van Ulrich Vinzents. Het was Daniel Andersson die uiteindelijk het vierde doelpunt op het bord zette.

Met nog een match te gaan op eigen veld tegen Mjällby, zien de titelkansen er goed uit voor Malmö, met een doelpuntensaldo van 10 tegenover Helsingborg mag de titel hen niet meer ontsnappen. Hoewel in het voetbal weet je maar nooit en zo blijft de ontknoping toch nog spannend.