Van der Elst:: "Verdedigende middenvelders zijn geen stofzuigers meer"

Jarryd Naegels
| 20 reacties
Van der Elst:: "Verdedigende middenvelders zijn geen stofzuigers meer"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Vandaag kan u stemmen op de beste verdedigende middenvelder van de voorbije tien seizoenen op de Belgische velden. Franky Van der Elst blikt alvast mee terug.

Van der Elst was in zijn hoogjaren zelf één van de beste verdedigende middenvelders in België. De Club Brugge-speler verwierf veel respect met zijn tomeloze inzet. Hij kwam ook maar liefst 86 keer in actie voor de Rode Duivels. Hij was aanwezig op vier EK's en WK's, waaronder het WK in Mexico.

Hij ziet ook dat de invulling van de positie van verdedigende middenvelder hard is veranderd. "Er is een duidelijke evolutie waar te nemen", meent Van der Elst. "De laatste jaren moet een verdedigende middenvelder over een goede techniek beschikken. Hij moet een goed paar voeten hebben. Al hangt dat natuurlijk ook deels af van het systeem van een trainer."

"Uiteraard blijft het belangrijk om een groot loopvermogen te hebben", weet hij. "Maar het is niet meer genoeg om overzicht en rust te koppelen aan inhoud." Er was ook de opkomst van de zogenaamde box-to-box-speler. "Dat is inderdaad een term die je plots hoorde vallen. Vooral Jan Polak zou zo'n type zijn. De laatste tijd is het echter weer stil rond die term."

We vroegen Van der Elst ook wat hij vond van de zeven genomineerden voor de positie van verdedigende middenvelder in ons Elftal van 2000-2010.

Walter Baseggio
"Hij was iemand met een geweldige traptechniek. Iemand bij wie de balrecuperatie minder was, maar wel iemand die een bal perfect kon neerleggen. Hij is een zeer goede voetballer die beschikt over een goede passing en vista."

Lucas Biglia
"Hij kwam in het begin nogal twijfelend over, maar hij is wel prima ontwikkeld in de loop der jaren.Tegenwoordig speelt hij minder aanvallend dan in zijn beginjaren en dat komt zijn spel ten goede. Zowel zijn passing als zijn positiespel zijn goed. Hij is klaar voor een Europese subtopper."

Marouane Fellaini
"Hij is iemand die opvalt op een veld. Zijn positiespel was in het begin zeer zwak, maar ondertussen heeft hij toch een zekere progressie doorgemaakt. Hij kan best wel goed voetballen en hij heeft een gigantisch loopvermogen. Bovendien pikt hij zijn doelpuntje mee."

Timmy Simons
"Hij is wellicht de beste zuivere verdedigende middenvelder van de afgelopen tien jaar. In het systeem van toenmalig coach Trond sollied was hij een zeer belangrijke pion. Hij zorgde voor evenwicht in de ploeg. Simons' grootste kwaliteiten waren zijn snelheid en hij hield het altijd zeer simpel, maar wel efficiënt. Hij is het prototype van een echte clubspeler."

Yaya Touré
"Hij kan een goede lange bal trappen en beschikt ook over een goede techniek. Hij is ook stevig in de duels. Het enige minpuntje is dat hij niet veel scoort. Maar dat hij het tot een vaste waarde heeft geschopt bij Barcelona zegt genoeg."

Yves Vanderhaeghe
"Bij hem denk je meteen aan inzet. Hij was een kuitenbijter van de zuiverste soort, iemand waar je nooit klaar mee was. Een echt werkpaard dat nooit afgaf en zeer nuttig was voor de ploeg. Op hem kon je rekenen, hij maakte elke keer weer zijn truitje nat. Ook bij de Rode Duivels was hij een belangrijke pion."

Didier Zokora
"Zokora was iemand die heel goed was in de opbouw van het spel. Iemand die ook over de nodige techniek beschikt waardoor hij  het tot de kern van Sevilla heeft geschopt. Een goede speler die graag meevoetbalt."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties