Financial fair play makkelijk te omzeilen

Yves Dekoning
| 21 reacties
Financial fair play makkelijk te omzeilen
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De UEFA wil uitpakken met financiële fair play en heeft daarvoor een speciaal controle-orgaan opgericht. Nog voor de start zorgt Manchester City voor controverse.

Manchester City sloot onlangs een nieuwe deal met hoofdsponsor Etihad Airways. De Arabische luchtvaartmaatschappij zal de komende tien jaar hoofdsponsor blijven en kocht ook de rechten op de naam van het stadion. Vincent Kompany en co spelen vanaf dit seizoen in het Etihad Stadium. Met de overeenkomst zou ongeveer een half miljard euro gemoeid zijn.

Volgens Arsene Wenger wil Manchester City op deze manier de regels van de Financial fair play omzeilen. City is in handen van Sjeik Mansour bin Zayed, die ook lid is van de koninklijke familie van Abu Dhabi en zo aandeelhouder van Etihad Airways. Op deze manier kan de voorzitter dus in de vorm van sponsorgeld toch suikeroom blijven spelen van de voetbalclub. Wenger wil dat Michel Platini de zaak onderzoekt. John W. Henry, eigenaar van Liverpool, heeft op Twitter al gereageerd: "Mijnheer Wenger zegt moedig wat iedereen denkt."

De nieuwe regels gaan vanaf dit seizoen in, maar de UEFA zal pas vanaf het seizoen 2013-2014 de clubs onderzoeken. Zo mag er vanaf dan slechts een beperkt verlies worden geleden en moet de club bij het begin van het seizoen kunnen aantonen dat ze alle lonen kan betalen. Als clubs niet aan de voorwaarden voldoen, worden ze uitgesloten van Europees voetbal. Manchester City maakt op dit moment meer dan 100 miljoen euro verlies per seizoen. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties