Analyse Anderlecht ontmoet koploper Eredivisie

Tomas Taecke
| 39 reacties
Anderlecht ontmoet koploper Eredivisie
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Sporting Anderlecht werd in de zestiende finales van de Europa League aan het Nederlandse AZ Alkmaar gekoppeld. Paars-wit zal het niet onder de markt hebben met de leider in de Eredivisie, die Europees maar liefst 32 wedstrijden ongeslagen bleef.

Anderlecht neemt het in de 16de finales van de Europa League op tegen het Nederlandse AZ Alkmaar. De koploper in de Eredivisie is een niet te onderschatten tegenstander met een sterke Europese reputatie, die op zich wel niet onoverkomelijk is voor paars-wit dat in de groepsfase foutloos was.

De tweevoudige Nederlandse landskampioen werd in 2009 op de laatste speeldag kampioen onder Louis Van Gaal. Van de vier Belgen die toen in de Kazenstad voetbalden, is enkel Maarten Martens overgebleven. Moussa Dembélé (Fulham), Sébastien Pocognoli (Standard) en Gill Swerts (Feyenoord) zochten andere oorden op. Martens ligt trouwens al enkele maanden in de lappenmand, maar is tegen februari naar alle verwachtingen opnieuw fit.

Balkunstenaar Adam Maher

Smaakmaker dit seizoen bij het nietsontziende AZ is Adam Maher. Samen met Brett Holman en Rasmus Elm -dit seizoen al goed voor tien doelpunten- vormt de 19-jarige belofteninternational er een fantastisch middenveld. Voorin zorgt vooral Jozy Altidore voor de doelpunten en werd buitenspeler Roy Beerens onlangs van Heerenveen als aangever overgenomen.

Naast Brett Holman is ook Simon Poulsen uitgekeken op de club uit Alkmaar. De kans bestaat dat beide sterkhouders in de winterstop andere oorden opzoeken en op die manier het laatje met de nodige centen spekken.

Het tijdperk Scheringa

Aan geld was er ooit geen gebrek in het noorden van Nederland. Dirk Scheringa was zestien jaar lang voorzitter van AZ, tot zijn bank -tevens de hoofdsponsor van AZ- in 2009 over de kop ging (DSB bank). De begroting werd gehalveerd en de goedbetaalde vedetten ruimden plaats voor jong Nederlands talent. Coach Gertjan Verbeek smeedde dit seizoen een topteam dat vandaag bovenaan de Eredivisie prijkt.

AZ gooide de afgelopen jaren doorgaans hoge ogen op het Europese toneel. In 2005 sneuvelde AZ pas in de halve finale na verlengingen tegen Sporting Lissabon. In 2007 was Bremen een maatje te sterk in de kwartfinale. Na de zomer in hetzelfde kalenderjaar kwam er tegen Everton een einde aan een reeks van 32 wedstrijden waarin AZ thuis ongeslagen bleef.

32 Europese thuiswedstrijden ongeslagen

Twee jaar later kwamen de Nederlanders in de Champions League-poule van Standard terecht. De Rouches hielden AZ twee keer op een 1-1-gelijkspel, maar mochten dankzij een late treffer van Sinan Bolat alsnog naar de Europa League.

Dit seizoen verliep de kwalificatie voor de 16de finales van de Europa League niet van een leien dakje. AZ kon zich pas op de slotspeeldag plaatsen tegen groepswinnaar Kharkiv (1-1), nadat het vijf keer gelijkspeelde in een poule met ook nog Malmo en Austria Wien.

Anderlecht en AZ zijn gewaagd aan elkaar en zullen ons twee spannende voetbalwedstrijden voorschotelen. Het Lage landen-onderonsje tussen beide koplopers is alvast iets om naar uit te kijken.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa League

Nieuwste reacties