Interview Overname Antwerp: "Ik zie niet in wat er nog fout kan lopen"

Dirk Pieters
| 262 reacties
Overname Antwerp: "Ik zie niet in wat er nog fout kan lopen"
Foto: © SC

Volg Antwerp nu via WhatsApp!

Het ziet er naar uit dat de overname van Antwerp in kannen en kruiken is. De Great Old is nog aan het onderhandelen, maar volgens Filip Antoine De Graeve lijkt niets de overname nog in de weg te staan.

Door Dirk Pieters

Voetbalkrant.com sprak openlijk met Filip Antoine De Graeve, de sterke man achter de onderhandelingen, over de mogelijke veranderingen en de toekomst van stamnummer één.

Kan je jezelf even voorstellen voor de mensen die je niet kennen en welke link heb je met Antwerp?

"Ik ben dus Filip Antoine De Graeve en ben 39 jaar oud. In eerste instantie ben ik al jaren supporter van Antwerp, maar nadien werd het ook zakelijk door jaren in de business seats klanten uit te nodigen. Momenteel ben ik dus een onderhandelingspartij voor de familie Verhaegen."

Kan je iets meer vertellen over het investeringsbedrijf Mantra? En over welke bedragen we spreken bij de overname?

"Mantra is een holding die zich specifiek bezig houdt met het verhandelen van petroleumproducten. Daarnaast is het actief in het verhandelen van andere primaire producten, zoals suiker. De holding is verweven met een reeks andere bedrijven actief in het financieren van grootschalige overheidsprojecten. Over bedragen wil ik het momenteel nog niet hebben. Er verschijnen bedragen van tien miljoen euro in de pers, maar laat ons dat nog even in het midden houden."

Hoe zie jij de slaagkansen van de overname? Heb je er een goed gevoel bij of loopt het momenteel nog allemaal stroef?

"De overname is voor ons 'rond'. Dat de gelden niet kunnen doorgestuurd worden met 'de snelheid van het licht' heeft met verschillende financiële regelgevingen te maken. Of men dat nu graag hoort of niet. De holding is specifiek gereguleerd en acteert onder de financiële lokale regulator. Ik hoor bepaalde personen zeggen van: 'Ik ga naar de bank en schrijf x-aantal miljoen euro over in 1 dag'. Overschrijven is één ding, maar de vraag is of je ze ook meteen kan gebruiken. Er zijn zaken die stroef verlopen, dat mag ik zeker niet ontkennen. Maar zowel de familie Verhaegen als wijzelf doen al het nodige om dit project succesvol af te ronden. Is er tegenwind? Laat het me zo zeggen: 'de vakbond van RAFC doet zijn best'. Wijzelf en de familie Verhaegen stellen vast dat er achterhoedegevechten worden gespeeld en dat stelt ons beiden teleur, want alles wat we doen is in het belang van de club."

De supporters van Antwerp hebben net de hele Qatar-zaak kunnen verwerken en komen opnieuw in een rollercoaster terecht. Begrijp je dat ze opnieuw heel wantrouwig zijn?

"Absoluut en ze hebben er ook alle recht toe. Negen jaar tweede klasse, de perikelen rond mijnheer Wauters, een bestuur dat stagneert, de overname door de familie Verhaegen, Nacer Abdellah… Het is inderdaad nooit stil in Deurne Noord."

Moest er een overname rond zijn, wat zou er dan gebeuren met de huidige bestuursmensen op de Bosuil? 

"Er is beleid en een krachtig bestuur nodig. Er zijn inderdaad verschillende mensen aangesproken om enkele managementposities te gaan invullen. Wat bestuur betreft: dat zwaartepunt ligt bij de vzw en dat blijft zo. Een vzw kan je niet overnemen, daar kan je enkel in deelnemen. De historische schulden zijn ook opgebouwd in deze vzw, en chapeau voor Gunther Hofmans om met het grootste deel van deze schuldeisers een afbetalingsplan uit te dokteren. Van zodra deze schulden zijn rechtgezet, is er nog weinig bestaansreden voor deze vzw en komen we in een scenario dat het stamnummer, kleuren en spelers kunnen overgedragen worden naar de NV."

Moest er een overname plaatsvinden, wat zijn de zaken die je zou willen realiseren op korte, maar ook op lange termijn? Mogen we nog transfers verwachten voor de winterstop?

"Op korte termijn zal het vooral zoeken worden naar stabiliteit. Een degelijk management neerzetten, een geraamte uitbouwen waar we dan de volgende jaren op kunnen verder bouwen en verdere schuldafbouw. Duidelijke aanspreekpunten in de club, duidelijk afgelijnde taken en zowel interne als externe communicatie. Ook transfers zouden we nog graag realiseren. Eens de aandelen en andere pakketten betaald zijn, gaan we natuurlijk nog proberen om enkele inkomende transfers te realiseren."

"Op lange termijn is ons doel natuurlijk de promotie. Daarvoor ogen we naar het seizoen 2013-2014. Dergelijke investeringen doe je niet om in het vagevuur van tweede klasse te spelen. De supporters verdienen een ploeg in eerste klasse. De familie Verhaegen heeft daartoe de aanzet gegeven, en wij zullen daarop verder werken."

Wat liep er mis met het transferverbod ? Heeft de investeringsgroep (overnamegroep) daarin geholpen?

"Ik heb gehoord dat er nog enkele administratieve zaken geregeld moesten worden. De club werkt daar nu hard aan. Wij hebben financieel niet bijgedragen tot deze extra investering, maar het is evident dat er verrekeningen komen eens de sommen betaald worden."

Hoe loopt momenteel de samenwerking met Gunther Hofmans en voorzitter Jan Michel ?

"Met Gunther Hofmans positief en ook met andere familieleden zeer positief. Voorzitter Jan Michel is momenteel een andere zaak. Het is natuurlijk wel eenvoudig om in de kranten te communiceren en een sluimersfeer te creëren. Van uitspraken zoals 'Antwerp moet in Antwerpse handen blijven en niet gekocht worden door buitenlandse bedrijven', word ik inderdaad moedeloos. Mijnheer Michel is natuurlijk vrij om ook x-aantal miljoenen euro te investeren in deze club waar hij zelf jaren lang de historische schulden mee heeft opgebouwd en jaarrekeningen heeft goedgekeurd en/of geadviseerd."

Wat zijn je plannen met de jeugdwerking op Antwerp? Of heb je daar nog geen zicht op ?

"Arthur Philips, ere-voorzitter van de jeugd en de man die jarenlang reeds het jeugdbeleid beheerd, is gevraagd voor de positie van CEO. Ik denk dat je geen betere link kan hebben. De jeugdwerking blijft cruciaal en zal verder uitgebouwd en geprofessionaliseerd worden."

Wat met trainer Dennis Van Wijk. Gaat hij werken naar het Engelse model of is hij enkel coach ?

"We gaan werken naar Engels model. Dennis weet dat. Nu is het natuurlijk geen prettige sfeer om in te werken. Geen enkele coach gaat graag gebukt onder een transferverbod en zeker niet een persoon als Van Wijk. Die wil winnen en vooruit gaan. Een mentaliteit waar verschillende mensen nog heel veel van kunnen leren."

We mogen dus stellen dat een overname in kannen en kruiken is?

"Een contract is toch een bindende regeling. Alle centen zijn er, alle nevenakkoorden zijn er, .. dus ik zie niet in waar het nog fout kan gaan. Enkel timing is momenteel de grootste vijand."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

Nieuwste reacties