Casillas vs. Diego Lopez: een strijd van man tegen man?

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 11 reacties
Casillas vs. Diego Lopez: een strijd van man tegen man?
Foto: © SC

De Spaanse dagbladen hebben momenteel een vette kluif aan de strijd tussen Iker Casillas en Diego Lopez. Iedereen verkiest eerstgenoemde onder de Madrileense lat, behalve José Mourinho en… Carlo Ancelotti.

Door Cédric De Volder

Iker Casillas is momenteel bezig aan zijn veertiende seizoen bij De Koninklijke. De 32-jarige Spanjaard, die door zijn landgenoten – zelfs door de rivalen uit Barcelona – op handen wordt gedragen, stond nooit eerder ter discussie. Ondertussen verdrijft Diego Lopez San Iker vanonder de Madrileense lat. Maar wie verdient het om de handschoenen aan te trekken?

Iker Casillas 0 – 2 Diego Lopez…

Jean-Marie Pfaff, Rinat Dasajev, Peter Schmeichel , Oliver Kahn, Gianluigi Buffon en… Iker Casillas. Het Spaanse monument hoort steevast tot het rijtje ‘Beste Doelmannen ter Wereld’. Meer zelfs: de 149-voudig Spaans international won de trofee – uitgereikt door International Federation of Football History en Statistics - maar liefst vijf keer.

Maar Diego Lopez kwam, zag en overwon in Madrid. De doelman werd na de jaarwisseling naar Santiago Bernabéu geloodst om de leemte in het doel op te vangen. Iker Casillas kampte immers met een blessure. Maar wat niemand kon voorspellen werd uiteindelijk werkelijkheid: ook na zijn blessure bleef San Iker aan de kant. Met andere woorden: ook Carlo Ancelotti kan zich vinden in de politiek van José Mourinho. Maar was die politiek niet net de doodsteek voor The Special One?

… Maar verdient Casillas die plaats niet gewoon?

Wie er de naakte cijfers op naslaat, kan niet anders dan besluiten dat Casillas de absolute nummer één is. De 32-jarige doelman won met Real Madrid en Spanje simpelweg alles wat er te winnen is. Hij kroonde zich 5 keer tot Spaans landskampioen en mocht in 2011 ook al de Copa del Rey omhoog steken. De felbegeerde Champions League prijkt al 2 keer op het palmares van Casillas, maar ook de Spaanse en Europese SuperCup en de wereldbeker voor clubs zijn San Iker niet vreemd.

Ook met Spanje is het sluitstuk de laatste jaren uitzonderlijk succesvol. Bij de jeugdploegen kroonde zijn lichting zich al meermaals tot de beste, maar de absolute hoogtepunten volgden met het A-team. Spanje – met Casillas als aanvoerder nota bene – kroonde zich in 2008 en 2012 tot Europees kampioen. Bovendien kwam daar in 2010 nog eens de wereldkampioenenkroon bij. En wat heeft Diego Lopez precies gewonnen?

Het antwoord is simpel: niets. De 31-jarige goalie werd als jeugdspeler met een onvoldoende weggestuurd bij Los Blancos. Via Villarreal en FC Sevilla knokte hij zich opnieuw aan de oppervlakte, maar vorig seizoen won Real geen prijs. Bij de Spaanse nationale ploeg staat hij – zoals elke doelman trouwens – in de schaduw van ene Iker Casillas. Enkel in een interland tegen Macedonië in 2009 kreeg Diego Lopez eens speelminuten.

Besluit: Klasbak met Uitstraling vs. Degelijkheid zonder Franjes

Iker Casillas is een doelman met uitstraling en vista. Hij keept zoals het een moderne keeper betaamt: zonder schrik voor een beetje show. En net dat is het grote verschil – en misschien ook wel dé kwaliteit – van Diego Lopez. Laatstgenoemde pakt de ballen en laat het spel verder aan zich voorbijgaan. Maar kan hij ook dat extraatje brengen in een potentiële Champions League-finale wanneer Lionel Messi of Franck Ribéry het leer magistraal naar de kruising verstuurt?

Het grote probleem van Casillas is - volgens insiders althans - zijn hekel aan trainingen. De Spaanse nationale doelman haat het om elke dag opnieuw op het veld te gaan staan. En dat terwijl zijn grote concurrent er net van houdt om zichzelf af te beulen.

Om de twijfels alvast nog wat extra te voeden: hieronder een compilatie met de beste saves van Iker Casillas en Diego Lopez.

Opgelet! Het laden van deze video kan enkele seconden duren.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties