België wederom zonder 'ideaal' kwartet

Joris De Wolf
| 3 reacties
België wederom zonder 'ideaal' kwartet
Foto: © SC

Kopzorgen voor Marc Wilmots. Vanavond treden onze Rode Duivels aan tegen het Colombia van Radamel Falcao. Ondanks de brede kern moet onze bondscoach opnieuw sleutelen aan de verdediging. Kompany en Lombaerts zijn zeker buiten strijd. Vermaelen en Van Buyten zijn twijfelachtig.

Het is algemeen geweten dat Vertonghen, Vermaelen, Kompany en Alderweireld eerste keuze zijn in de verdediging. Maar de vier speelden nog niet zo veel samen. Vanaf het begin van de kwalificatieronde voor het WK in Brazilië tot nu speelden de Rode Duivels dertien wedstrijden. Bij amper drie daarvan stond de ‘ideale’ verdediging op het veld.

Guillaume Gillet
In het begin van de kwalificatiewedstrijden was Anderlecht-kapitein Guillaume Gillet de vaste man op de rechtsback. Na drie wedstrijden was zijn liedje uitgezongen en mocht hij plaats ruimen voor Toby Alderweireld. Vanaf de oefenwedstrijd tegen Slowakije speelde Alderweireld elke minuut.

Met tien basisplaatsen was hij na Jan Vertonghen de verdediger met het meeste matchen in de benen. Vertonghen was wel de belangrijkste verdediger. Hij miste enkel een oefenwedstrijd tegen Frankrijk en hij zat op de bank in de ‘overbodige’ wedstrijd tegen Wales. Pocognoli was twee keer zijn vervanger.

Blessures Kompany
Vooral door blessures van Kompany en Vermaelen moesten Van Buyten en Lombaerts regelmatig opdraven in het hart van de verdediging. Kompany speelde acht van de dertien wedstrijden, Vermaelen zeven. Van Buyten en Lombaerts speelden respectievelijk acht en drie wedstrijden.

Toch moeten we ons niet te veel zorgen maken. Tijdens die dertien matchen slikte onze verdediging amper negen tegendoelpunten. De keepers hadden daar uiteraard een groot aandeel in, maar ook onze stugge verdediging zorgde voor die goede cijfers. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties