Athletic duwt Malaga verder in de put

Caroline Tonnelier

Athletic Bilbao haalde gisteren niet zonder moeite een weliswaar verdiende 1-2 zege op het veld van Malaga. De Basken blijven zo in het spoor van Villarreal en dus op koers voor de belangrijke vierde plaats, die recht geeft op een ticket voor de voorronde van de Champions League.

In de eerste helft kreeg Athletic na twintig minuten via Guillermo de eerste grote kans om op voorsprong te komen. Het was echter de thuisploeg die acht minuten voor de rust de score opende. Juanmi profiteerde van een man-meersituatie bij de blessurebehandeling van Laporte. Met een kopbaldoelpunt opende hij de score.

De bezoekers gingen in de tweede helft nadrukkelijk op zoek naar oplossingen, onder andere door drie nieuwe krachten in de strijd te gooien. Malaga kwam nog nauwelijks onder de druk uit en de 1-1 halfweg de tweede helft was dan ook meer dan logisch. De thuisploeg vond geen antwoord en tot overmaat van ramp liet Portillo zijn ploeg met een tweede gele kaart in de steek. Iets later dompelde Muniain La Rosaleda in rouw. Vooral Schuster, die er niet in slaagde in te grijpen toen zijn ploeg het moeilijk kreeg, werd onder vuur genomen. Málaga moet zich stilaan zorgen beginnen maken, de voorsprong op de degradatieplaatsen is amper één punt.