Interview Vico: "Ik droomde al van CL met Anderlecht"

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 48 reacties
Vico: "Ik droomde al van CL met Anderlecht"
Foto: © SC

Fede Vico maakte afgelopen weekend een opmerkelijk debuut in de Jupiler Pro League. De huurling van RSC Anderlecht bezorgde KV Oostende met een heerlijk doelpunt een gouden punt Achter De Kazerne. Maar wie is die Spaanse jeugdinternational eigenlijk?

Cédric De Volder en Sander De Graeve in Oostende

Federico ‘Vico’ Villegas werd in het tussenseizoen onder tromgeroffel voorgesteld bij RSC Anderlecht. De 19-jarige Spanjaard werd in eigen land bestempeld als toptalent, maar speelde vooralsnog geen minuut voor de landskampioen. België leek hem te zijn vergeten, tot zaterdag. Reden genoeg voor Voetbalkrant.com om op de koffie te gaan bij Fede Vico.

Fede, we vallen meteen met de deur in huis? Ken je het ‘weireldploegsje’?

Werld.. Weirpl.. (lacht) Is dat de bijnaam van KVO? Het klopt wel als je naar de jongens kijkt, hé. De mix van Belgisch, Spaans, Braziliaans en Afrikaans voetbal zit wel goed. Bovendien voel ik me zelf ook in mijn sas aan de Belgische kust. Ik ga straks zelfs appartementen bezichtigen met mijn vriendin. De zee voelt een beetje als Spanje, hé.”

Hoe is je contact met Fred Vanderbiest?

“De coach spreekt geen woord Spaans, maar toch is ons contact goed. Je merkt meteen dat je met een persoonlijkheid staat te spreken. Was hij vroeger zelf een bikkelharde voetballer? Ja, dat enthousiasme verraadt hem wel.”(knipoogt)

KV Oostende groeit stilaan uit tot een bastion van Anderlecht-spelers. Speelde dat mee in je keuze?

“Ik trek vooral op met Fernando Canesin Matos en Didier Ovono. Die jongens spreken een mondje Spaans. Jordan Lukaku ken ik niet zo goed, maar voetballend zal het zeker en vast klikken. Dat is trouwens ook het geval met Franck Berrier.”

In Mechelen legden jullie bij momenten zelfs eventjes tiqui-taca op de mat?

“Fernando en Franck kunnen voetballen, hé. Met goede spelers in een team kan je zelf niet slecht voetballen, vind ik. Zelfs jij zou de pannen van het dak spelen bij FC Barcelona. En tiqui-taca is het mooiste voetbal op deze wereldbol. Al moet ik toegeven dat Real Madrid toch mijn voorkeur wegdraagt. (lacht)

Hoe evalueer je je eerste maanden in België?

“Ik had eerlijk gezegd verwacht om te spelen bij RSC Anderlecht. Ik zag paars-wit als een echte buitenkans en droomde al van de Champions League. Maar in een voetbalcarrière is geen plaats voor spijt. Ik kan nog steeds alle kanten uit. Of ik liever in Spanje was gebleven? De zon schijnt er dan wel, maar er is ook een crisis, hé.”

En toch blijft het vreemd dat een Spaanse wereldkampioen (bij de jeugd, nvdr.) voor België kiest.

“Ik kreeg simpelweg geen kans bij Anderlecht, maar het is nog steeds een grote naam in het Europese voetbal. Bovendien heeft paars-wit een jong team, maar ik wil me niet vergelijken met anderen. Ik ben tevreden dat ik nu speelminuten kan verzamelen bij Oostende.”

Het is natuurlijk – met alle respect – maar Oostende…

“Maar het is toch geen schande om voor deze ploeg te voetballen? Al geef ik wel toe dat ik eerder van de grote wedstrijden hou. Zonder ambiance op de tribunes is er toch niets aan zo’n wedstrijd? (lacht) Je had het publiek eens moeten horen tekeer gaan toen ik met Cordoba CF Lionel Messi en Javier Mascherano dribbelde. Net daarom vind ik het ook extra jammer dat we de bekerfinale hebben mislopen.”

Waren je vrienden en familie in Spanje eigenlijk niet verrast door de weinige kansen?

“Ik kreeg constant dezelfde vragen: ‘Fede, waarom speel je niet? Fede, kennen die mensen in België eigenlijk iets van het spelletje?’ Maar John van den Brom zal wel een goede reden hebben om me links te laten liggen zeker? Of ik nog steeds geen spijt heb? Mijn vrienden studeren allemaal en zouden er alles voor over hebben om in mijn schoenen te staan.” (knipoogt)

Fred Vanderbiest foeterde eerder al over de fysieke (on)paraatheid bij de spelers van Anderlecht. Jij leek afgelopen zaterdag ook snel pompaf?

“Is dat dan niet normaal? Dat ligt in mijn ogen helemaal niet aan de trainingen op Neerpede, maar aan het gebrek aan matchritme. De intensiteit van een wedstrijd is onmogelijk te simuleren. Maar geef me nog enkele trainingen en ik ben er klaar voor. Ik wil dit seizoen nog belangrijk zijn voor Oostende.”

En we hopen natuurlijk met je mee. Tot slot, Fede: wat zijn je dromen voor de komende seizoenen?

“Mijn grote droom is een WK spelen met Spanje. En ook Real Madrid zal het geen twee keer moeten vragen, vrees ik. (lacht) Anderlecht is eigenlijk een beetje het Real van België, hé. Daarom koos ik ook voor dat team. Anders had ik nu niet in België gezeten, hoor.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties