Staelens één jaar hoofdcoach bij Cercle: een evaluatie door zijn spelers en assistenten

Tamara Vereecken
| 4 reacties
Staelens één jaar hoofdcoach bij Cercle: een evaluatie door zijn spelers en assistenten
Foto: © SC

Lorenzo Staelens werd exact een jaar geleden aangesteld als hoofdcoach van Cercle Brugge. De toenmalige T2 nam in april 2013 het roer over van de ontslagen Foeke Booy. Voetbalkrant.com vroeg spelers en assistent-trainers om een balans op te maken van zijn voorbije jaar als eerste oefenmeester.

Door Tamara Vereecken

Aan het woord in dit portret is ondermeer de captain van de Vereniging, Hans Cornelis. Ook assistent-coach Arnar Vidarsson en ex-Cerclespeler Gregory Mertens laten hun licht schijnen over het voorbije jaar van Lorenzo Staelens.

Als coach:
“Een geboren motivator die dicht bij de groep staat en voor evenwicht zorgt“

“Lorenzo Staelens is een trainer die dicht bij zijn spelers staat. Sommige coaches die zo close zijn met hun groep verliezen hun geloofwaardigheid, maar dat is bij hem niet zo. Hij weet perfect het onderscheid te maken tussen serieus of niet,” steekt Cornelis van wal.

“Ik ben geen groot- of veelprater,” reageert de Lorre. “Ik stel me niet boven de spelersgroep en iedereen van de technische staff is even belangrijk in mijn ogen. Ik ben gewoon een schakeltje in het geheel. Het is belangrijk om ertussen te staan maar op momenten zoals nu, als het wat minder gaat, moet je ook weer afstand kunnen nemen.”

“Ik werk vooral met challenges”

En dat evenwicht heeft Staelens gevonden vindt Hans Cornelis. “Hij geeft me vertrouwen als aanvoerder en deelt veel informatie met mij, dat is fijn werken. De ploeg heeft prikkels nodig en hij weet hoe hij spelers moet motiveren op z’n eigen manier.”

Al lijkt dat soms eenvoudiger dan het is, moet de Brugse oefenmeester toegeven. “Die discipline houden is het moeilijkste. Ik werk daar vooral met challenges,” verduidelijkt Staelens. “Er zijn verschillende manieren om mensen te motiveren. Als ze goed werken, moeten ze daarvoor beloond worden, bijvoorbeeld met extra vrije dagen of financieel. Het kan ook zijn dat we extra gaan trainen als ze niet presteren. Zo heb ik de spelers bijvoorbeeld al gezegd dat we nog twee weken doortrainen  als we geen matchen winnen in de play-offs. Gewoon al die afspraken vastleggen zorgt ervoor dat de spelers geprikkeld zijn om de doelstellingen te halen.”

Als trainer in degradatiegevaar:
“Verdient veel respect voor wat hij afgelopen jaar presteerde”

Lorenzo Staelens werd vorig jaar aangesteld op een moment dat zijn ploeg al in een half-verloren positie zat in play-off 3. Gregory Mertens blikt met ons terug op die periode. “De coach verdient torenhoog respect van iedereen bij Cercle en daarbuiten voor wat hij toen gepresteerd heeft. Als ik me niet vergis zijn wij de enige ploeg die er ooit in slaagde zich te redden via play-off 3 en de eindronde. Hij zette daar plots de organisatie neer die voor de ommekeer zorgde, hij bracht het vertrouwen en de rust in de groep die nodig waren om de klik te kunnen maken.”

Dit seizoen ging het met ups en downs maar al bij al beleefde de Vereniging een rustig seizoen. “Zelfs na dat succes, zagen veel mensen ons bij aanvang van dit seizoen toch opnieuw als degradatiekandidaat, maar de trainer heeft ook nu weer het maximum gehaald uit de groep die hij heeft,” aldus Cornelis.

“Ik word gerespecteerd, maar dat kan snel veranderen (lacht)”

“Ik heb gedaan wat van me verwacht werd,” blijft Staelens bescheiden. “We zijn geslaagd in ons opzet. Het respect voor die verwezenlijking is er ook maar zoiets kan snel veranderen (lacht). Ik ben nu wat aan het experimenteren en dan hoor je al vlug bezorgdheid uit verschillende hoeken. Ik probeer nu zaken uit en afhankelijk van de transfers die er komen, kunnen we dan echte doelen stellen naar volgend jaar toe.”

Als leermeester:
“Ik had me niemand beter kunnen voorstellen om de job te leren”

Arnar Vidarsson is sinds dit jaar assistent-coach en leert onder de vleugels van Staelens het trainersvak.” Hij heeft me heel veel vrijheid gegeven, ik mocht mijn taken uitvoeren op de manier zoals ik het wou. Hij verwachtte dat ik mijn best zou doen, maar stond verder niet heel de tijd over mijn schouder mee te kijken. Ik had me niemand beter kunnen voorstellen om de job te leren.”

“Ik heb dan ook een technische staff om u tegen te zeggen. Ik vertrouw hen volledig in de taken die ze op zich nemen en bemoei me nooit met hun takenpakket. Arnar is bijvoorbeeld top in de opwarmingsoefeningen met de jonge gasten en da’s echt een vernieuwing ten opzichte van de vorige jaren. Ik moet geen zaken naar m’n eigen hand gaan zetten die anderen in de staff perfect kunnen realiseren. Zij voelen zich daar goed bij en ik ook,” bevestigt Lorenzo Staelens het vertrouwen in de technische en medische staff.

Staelens: “Trainer worden, zo moeilijk kon dat nu toch niet zijn?”

Arnar Vidarsson is nog tijdens z’n actieve spelerscarrière T3 geworden, een gelijkenis met Staelens. “Lorenzo is net als ik heel snel na z’n actieve carrière  in het trainersvak gestapt. Hij vertelt me regelmatig uit die periode en daar steek ik ontzettend veel van op. Het belangrijkste? Dat je in het begin vaak te snel wil gaan en te hard bent, terwijl het beter is de zaken rustiger aan te pakken. En nooit vergeten om je eigen ideeën trouw te blijven. Van zijn verhalen leer ik heel veel,” aldus de Ijslander.

Lorenzo Staelens reageert wat verbaasd op deze uitspraak. “Ik wist niet dat ik op die manier een voorbeeld voor ‘m was, maar ik kan er me iets bij voorstellen. Ik vertel inderdaad vaak over mijn ervaringen van toen in Aalst en Moeskroen. Je denkt  soms als speler: waar zijn die mannen mee bezig in dat trainerskabinet, waarom duurt dat nu zo lang om een ploeg samen te stellen? Ik dacht zelfs vaak: zo moeilijk kan dat nu toch niet zijn? (lacht) Maar eens je erin zit, besef je wel dat het moeilijker is dan het lijkt. De mogelijke valkuilen in onze job probeer ik Arnar mee te geven want door met verschillende trainers samen te werken, leer je de knepen van het vak.”

“Die jonge gasten kan je écht iets leren”

Ook Gregory Mertens stak heel wat op van Staelens, zij het op een ander vlak. “Hij was verdediger, ik ook, hij heeft me heel veel bijgeleerd.”

Cercle Brugge staat erom bekend de jeugd kansen te geven: nodig maar ook gewoon plezant, vindt de coach van Cercle. “Ervaren rotten moet je niet meer zoveel bijbrengen maar jonge gasten zoals Gregory kan je écht iets leren als ze ervoor openstaan. Dat was bij hem het geval. Hij kwam van een topploeg naar Cercle om een basisplaats te veroveren, luitserde en keek goed om zich heen om de nodige zaken op te steken. Zo’n jongens zijn heel tof om mee te werken, hij gaat door het vuur voor z’n trainer.”

Als mens:
“Hij is gewoon wie hij is”

Gregory Mertens ruilde tijdens de winterstop Cercle Brugge voor Sporting Lokeren. “Staelens zei me dat hij me nooit zou tegenhouden als ik de kans kreeg om hogerop te gaan, hij was zelf ook nooit gehinderd door z’n trainers… Ik ben blij dat hij me die transfer zo gunde.”

“In het huidige voetbal is het zo dat je geen goede spelers meer kan houden. Als zij de stap kunnen zetten, moet je ze dat dan ook gunnen,” aldus de Brugse oefenmeester. “En ik ben zeker dat Greg volgend seizoen zal bevestigen en het gaat waarmaken bij Lokeren.”

“Hij gedraagt zich nooit anders”

“Lorenzo is dezelfde gebleven, of hij nu T2 was of hoofdcoach. Hij gedraagt zich ook niet anders ten opzichte van mij nu ik assistent-coach ben, hij is gewoon wie hij is.  Veel mensen vallen door de mand door zich plots anders te gaan gedragen in bepaalde situaties, terwijl je het ’t verste schopt als je jezelf blijft,” eindigt Vidarsson met een grote levenswijsheid.

“Ik ben gewoon wie ik ben, met voordelen én met alle nadelen,” lacht de Lorre als afsluiter van dit interview.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties