Groep A - Kroatië

Groep A - Kroatië
Foto: © SC

Het WK in Brazilië komt er stilaan aan. De Rode Duivels zullen er zoals geweten bij zijn, net als 31 andere landen. We stellen jullie alle landen voor, zo ook Kroatië.

Door Aernout Van Lindt

Algemene informatie: Kroatië

Hoofdstad: Zagreb
Inwonersaantal: 4,4 miljoen 
Oppervlakte: 56.594 km² 
Staatshoofd: Ivo Josipovic (president)
Volkslied: Lijepa naša domovino

Bijnamen nationale ploeg: Vatreni
Trainer:  Niko Kovac
Meeste selecties: Darijo Srna - 110
Topscorer aller tijden: Davor Suker - 45
Bookmakers: 75 tegen 1

WK-historiek

Aantal eerdere deelnames: 3
Beste resultaat: derde plaats - WK 1998
Resultaat vorig WK: niet geplaatst

Voor Kroatië is het de vierde deelname aan het WK als onafhankelijk land. Het WK van 2010 werd niet gehaald, maar in 1998, 2002 en 2006 waren de Kroaten wel op post.

In eigen land droomt iedereen van een herhaling van het sprookje van 1998, toen de Kroaten bij hun debuut meteen de halve finales haalden en uiteindelijk derde werden na winst tegen Nederland in de kleine finale.

Weg naar het WK

Kroatië zat in de poule van België op weg naar het WK. Het begon goed aan de campagne, maar deemsterde daarna wat weg. Het moest België de groepswinst laten en kon pas na barrages tegen IJsland alsnog de tickets voor Brazilië boeken. Hoe Kroatië zich precies wist te plaatsen? Lees alles over de weg van Kroatië naar het WK HIER.

Het moment: Brazil!

Het moment van de WK-kwalificatiecampagne was niet echt een hoogtepunt voor Kroatië, maar wel voor onze Rode Duivels. In en tegen Kroatië werd de groepswinst veiliggesteld - met dank aan een sterke Romelu Lukaku. Bekijk het hier: 

De Belgische connectie

We kwamen Kroatië al tegen op weg naar het WK in Brazilië, dus het zou een snel weerzien zijn met de Kroaten als we ze ergens in het toernooi tegenkomen. En diverse voetballers speelden zich vanuit Kroatië in de Belgische gratie. Lees alles over de Belgische connectie met Kroatië HIER.

Blikvangers

Bij elk land heb je zo wel enkele spelers die in het oog springen of bijzonder belangrijk zijn voor hun team. Bij Kroatië kan je niet naast de figuur Luka Modric. Hij speelt zowel bij Real Madrid als bij Kroatië vaak de pannen van het dak en is een absolute draaischijf op het middenveld. Maar er zijn nog meer toppers bij de Kroaten. Lees alles over de blikvangers van Kroatië HIER.

WK-babe

Voor onze WK-babe komen we uit bij Nives Celzijus, de vrouw van Dino Drpic. Hij staat voorlopig op 1 cap (in 2007), maar wij raden de bondscoach aan om hem toch terug op te roepen. Al is het maar voor zijn madam. Als teaser hier alvast een foto, maar we hebben meer van dat moois. En nog meer schoonheden uit Kroatië. Lees alles over de babes van Kroatië HIER.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties